Sosyal hayat ve toplum yaşamındaki değişimler
toplum yaşamındaki değişimlerİnternetin sunduğu sınırsız bilgilenme imkanları, her telden söyleyen ulusal TV’ler, cep telefonlarının sağladığı bilgiye erişim olanakları, bilgi tüketimini artırdı. Bilgilenme kolaylığının sosyal yaşamdaki etkilerinde tam resim ortaya çıkmamakla beraber, davranış bilimleri açısından, belirgin bireysel barışçı eğilimler gözlemlemek mümkün.
Bilginin; insanın içsel dengelerine olan etkileri, özgüvenin gelişimine olumlu etkiler yaptığı biliniyor. Bu bakımdan bireysel iletişimde barışçıl yaklaşımlar ve empati oldukça yaygınlaşıyor.
Bilgi ile beslenmiş akıl, bireyin kendine ve kendi düşüncelerine olan güvenini artıracağından, farklı düşüncelerden ürkmeyecektir.
‘İnsan bilmediğinden korkar’ herkes için geçerliliği olan bilimsel bir gerçek. Bilim adamları bu somut sonuca ortak bir kanaatle gelmişler.
Bilişim ve iletişim teknolojilerinin getirdiği kolaylıklar genelde bilgilenmeyi eğlenceli hale getirdi. Hiç zahmetsiz istenen bilgiye ulaşmak, üstelik o kadar bilginin arasından kendine lazım olanı kolayca ayırıp çıkarmak neredeyse oyun kadar keyifli ve eğlenceli.
Yerel seçimlere yaklaştığımız şu günlerde, siyasi partilerin hesaba katmadıkları seçmen profilinde ortaya çıkan değişimler işlerini zorlaştırıyor.
İnsanlar; politikacıların meydanlarda yaptığı konuşmaları kolayca test edebilecek bilgiyi edinme şansına sahip.
Siyasi partiler iletişim ve bilişim teknolojilerinden yeteri kadar yararlanamıyorlar. Çünkü bu anlamda halkın geldiği noktanın gerisinde kaldıklarının farkında değiller.
Eskiden köyün ortasındaki kahvehanedeki tek televizyondan TRT’yi izleyen insanlar artık kendi evinde işine gelen TV’nin, işine gelen programın izliyor. Bunun yanında evin öğrencileri okulda bilgisayar kullanmayı öğrendiklerinden ailelerini bilgisayar almaya ve internet bağlatmaya zorlayarak evi daha çok bilgi kaynağına kavuşturuyorlar.
Son beş yılda bilgisayar ve internet o kadar çok eve girdi ki; belki de bunun istatistiki bilgileri hiçbir partinin elinde yoktur.