Ankes Nedir? Ne Demek?

Ankes taahhütleri karşılamak üzere bulundurulan nakit rezervdir. Ekonomi literatüründe iki farklı anlamda kullanılmaktadır. Bunlardan birisi, herhangi bir taahhüdü yerine getirmek için hazır tutulan para anlamındadır. Diğeri ise, emisyon yapmaya yetkili olan bankaların çıkardıkları banknotlara karşılık olarak kasalarında hazır olarak bulundurdukları gümüş ve altındır.

Kısaca Ankes Ne Demektir?

Bankaların mevduatları ile her an ödemeye hazır bulundurdukları likit aktifler arasındaki orana ise "Ankes oranı" denir. Ankes oranının ne kadar olacağı her ülkenin ilgili mevzuatına göre değişir.

Genel olarak bankaların mevduat çekilişi veya günlük işlemlere ilişkin ödemelerini karşılayabilmeleri amacıyla kasalarında hazır bulundurdukları paraya ankes denmektedir. Bunun miktarı ve şekli bankaların kendi karar ve uygulamalarına bağlıdır. Bankalar gün sonunda bu değerleri TCMB'ye gecelik olarak borç verirler.

Bankacılıkta Ankes Neyi İfade Eder?

Bankaların, taahhütlerini (mevduat ve cari hesaplardan nakit ödemeler ve diğer nakit ödeme gerektiren durumlar) yerine getirmek üzere hazır bulundurulan efektif parayı ve emisyon yapmaya yetkili bankaların çıkardıkları banknotlara karşılık olarak kasalarında hazır bulundukları menkul kıymet (gümüş, altın) rezervlerini ifade eder.