ASTRAGAN

Karakul kuzusunun kıvırcık ve parlak postuna Astragan denir.

Astragan, Dünya piyasasında en çok aranılan ve en eski bir kürk çeşididir. Adını, Hazar Denizi kıyısındaki önemli bir ticaret merkezi ve limanı olan, büyük çoğunluğunu Tatar ve Kazakların teşkil ettiği Astrahan şehrinden alır.

Dünya astragan üretiminin yarıdan fazlası bu bölgede yapılmaktadır. Astragan derileri Afganistan, İran, Besarabya ve Güney Afrika’da yetiştirilen Buhara koçlarından elde edilmektedir.

Bu koçlara kuzuyken astragan denir. Astragan kuzuları, kara, gümüşi, sık ve kıvırcık tüylü, parlak renkte, beneklidirler. Kaliteli astragan elde etmek için kuzular 10-15 günlük olmadan kesilir. Hayvan büyüdükçe, renginin güzelliği ve parlaklığı azalır, kıvırcık bukleler kaybolur.

Astragan çeşitli kalitelerde olabilir. " Kıvırcık astragan" elde etmek için kuzular doğumdan sonra birkaç gün içinde kesilirler. İpek gibi yumuşak ve parlak, ama kıvırcık olmayan " breitschwanz " ise, ölü veya erken doğan kuzulardan elde edilir.

Astragan kürkleri, bilinen vizon, ayı, tilki gibi vahşi ve etle beslenen hayvanların kürklerine benzemez. Bunlar birbirine yapışmış, keçeleşmiş, ince, parlak ve kıvırcık bir yapağı yumağı gibidir.