Ambargo Nedir?
Ambargo, ticari ya da başka malların yabancı bir ülkeye gitmesinin engellenmesidir. Ambargonun amacına ulaşabilmesi için kara taşımacılığının yanı sıra hava ve deniz yollarında da uygulanmalıdır. Sivil ambargo, bir devletin kendi gemilerini, yabancı yağmasından korumak ya da malları belli bir ülkeye ulaşmasını engellemek amacıyla anavatan limanlarında alıkoymasıdır. Bir devletin aldığı iktisadi, siyasi veya askeri sebeplerle, umumiyetle ülkeler arası mal alım-satım ve naklini yasaklayan tedbirlerdir. Ambargo kelimesinin kaynağı, " durdurmak, önlemek, tahdit etmek " manasına gelen İspanyolca " embargar " kelimesidir.
TDK Ambargo Sözlük Anlamı Nedir?
- Bir malın serbest sürümünü engellemek için konulan yasak, engelleyim : "Silah ambargosu."
- Bir devletin, gemilerin kendi limanlarından ayrılmasını yasaklama buyruğu, engelleyim .
- Bir ülkenin dış dünyayla ilişkilerini engelleme, engelleyim .
- isim Bir kişinin başka kişilerle ilişkilerini engelleme, engelleyim.
TDK'ya göre Ambargo Koymak ve Uygulamak Ne Anlama Gelir?
- Bir malın serbest sürümünü engellemek.
- Gemilerin limanlardan hareketini yasaklamak.
- Bir mala el koymak, müsadere etmek.
- Siyasi, ekonomik, sosyal alanlarda caydırmak amacıyla yaptırım uygulamak.
İktisadi Ambargo Ne Demek?
İktisadi maksatla uygulanan ambargolar, bir ülkenin bir diğer devleti iktisadi bakımdan zor duruma düşürmek ve belirli mal ve hizmetleri üretmesi ve tüketmesine engel olmak için o ülkeye belirli malların ihracat ve satışını durdurmasıdır. Bu maksatla uygulanan ambargoya 1982 yılında ABD'nin Sovyet Rusya'ya tabii gaz boru hattını inşa için gerekli malzeme ihracatını önlemesi örnek olarak verilebilir.
Siyasi ve Askeri Maksatlı Ambargolar
Siyasi ve askeri maksatlı ambargolar, 1974 Kıbrıs Barış Harekatından sonra ABD'nin Türkiye'ye askeri malzeme ve teçhizat satışını yasaklaması ile son İran-Irak savaşında, Suriye'nin Irak petrol boru hattını kesmesi 1991 ve 1992 yıllarında Irak'ın Kuveyt'i işgal etmesi üzerine Irak'a uygulanan ambargolar verilebilir. İkinci Dünya Savaşı sırasında ABD-İngiltere ve Fransa'nın düşmana faydalı olabilecek tarafsız ülke gemilerinin taşıdığı hamuleye el konulması da askeri ambargo uygulamaları arasında sayılabilir.
Ülke İçi Ambargolar
Bir ülkedeki kitap, dergi ve gazete gibi yayın araçlarının ithal ve satışının yasaklanması, ülke içi ambargo örneği olarak verilebilir.
Kolektif Ambargo Nedir?
Ayrıca çeşitli beynelmilel kuruluşların kararları ile de dünya çapında ambargo uygulanmasına gidilebilir. Beynelmilel suçların önlenmesine ( uyuşturucu maddeler ) ilişkin antlaşmalarla da ambargo kararları alınabilir. Bu tür ambargolara kollektif ambargolar denilmektedir. Limanlarda bulunan yerli ve yabancı gemilerin alıkonulması da, mal nakil ve sevkiyatını önleme hedefine yönelik ambargolardır.
Ambargonun Amacı Nedir?
Bu örneklerden de anlaşılacağı gibi, ambargolarda bir devletin kamu düzenini, ülke sınırlarını ve ekonomisini korumak, yabancı devletlere zarar vermek, mislen mukabelede bulunmak, karşı tarafa baskı yapmak ve cezalandırmak gayeleri güdülmektedir. Ancak bazı tatbikatlar beynelmilel antlaşmalarla ( Lahey sözleşmesi gibi ) önceden belirlenir. Mesela bir savaş başlaması halinde bir devletin hasım ülkeye ait gemilerin limanlarını terketmeye uygun bir süre içinde izin vermesi gerekmektedir.