Uçak Bakım Mühendisi

Uçak Bakım Mühendisi Kimdir, nedir? uçak ve uçak parçalarının bakımı, arıza tespiti ve arızayı giderme gibi süreçlerinde etkin rol oynayan kişilere verilen mesleki unvandır. Özellikle uçağın motor kısmının düzenli olarak kontrolünü gerçekleştirir. Uçak bakım mühendisleri genel olarak hava taşıtlarının özellikle motor bölümlerinin bakımında çalışır. Bakım mühendisliği, uçağın dizayn safhasında başlamakla birlikte kullanımda kalan en son uçağın servisten çekileceği ana kadar devam etmektedir. Bakım mühendisleri uçak projesinin tüm safhasında dizayn mühendisleri ile yakın bir birliktelik içinde çalışarak, uçağın optimal bir bakım özelliğine sahip olmasını temin ederler.

Uçak Bakım Mühendisi Ne İş Yapar? Görevi Nedir?

Uçakların verimli çalışmaya devam etmesini sağlamak için çalışmalar yapan uçak bakım mühendislerinin görev tanımı aşağıdakileri kapsamaktadır.

  • Uçakların motorlarını düzenli olarak kontrol etmek, bakım ve onarımını yapmak,
  • Ekonomik davranarak, arızalı parçaları onarmak ve parçaların tekrar kullanımını sağlamak,
  • Uçak Bakım Mühendisi Uçağın arızalı parçaları onarılmıyorsa servis dışı işlemlerini tamamlamak,
  • Uçakların bakım ve onarım kataloglarını okuyarak detaylı bilgi edinirler,
  • Planladığı işlemlerin yapılmasını sağlamak ve kontrolleri gerçekleştirmek,
  • Uçakların planlanmış veya planlanmamış tüm bakımlarını gerçekleştirmek,
  • Tamir, bakım ve onarım gibi işlemlerden sonra gerekli testleri yapmak.
  • Gerektiğinde diğer birimlerle koordineli çalışarak, gerekli bilgileri aktarmak.

Uçak Bakım Mühendisi Nasıl Olunur?

Bu meslekte çalışmak isteyenlerin, üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren; Uçak Bakım Mühendisliği bölümünden mezun olması gerekir. Yeni bir bölüm olmasından dolayı her üniversitede bu bölüm bulunmamaktadır. Havacılık ve Uzay Mühendisliği Fakültesi ile Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültelerinde de uçak bakım mühendisleri yetiştirilmektedir. Yurt dışında bu alanda ders veren nitelikli birçok üniversite bulunmaktadır.

Uçak Bakım Mühendislerinin Çalışma Alanları

Motor bakımı ve tasarımı alanında oldukça iyi oldukları için Uçak Bakım Mühendisi; hava taşıtlarının yanında kara taşıtlarının bulunduğu alanlarda da çalışabilirler. Özel sektörde havacılık konusunda faaliyet gösteren tüm şirketlerde çalışabilirler. Ayrıca Türk Hava Yolları, Havelsan, Roketsan, Aselsan kurumlarında da çalışabilirler. Sektör olarak en önemli alanlarda çalıştıkları için maaşları yüksektir. Üniversitelerden mezun olan uçak bakım mühendisleri birçok kurumda rahat bir şekilde iş bulabilmektedirler.