Adenin Nedir? Adenin Demek?
Adenin canlı hücrelerin temel bileşenidir. Purin bazlarından biri azotlu bazlar olup Guanin ve Adenin biçimlerinde olup (DNA) da yer alır. Toplam iki tane olan pürin bazlarından biri olan moleküldür. Nükleik asit ve benzeri biyolojik önemi olan bir çok maddede bağlanmış olarak bulunur. Molekül formülü C5H5N5 tir. 1897'de Alman kimyacı Emil Fischer tarafından sentez yoluyla üretildi. Biyokimyasal rolleri çok önemli olan adenozinin ve deoksiadenozinin oluşumunda görev alır. Adenin bileşikleri arasında öldürücü kansızlığa karşı etkili olan B12 vitamini , adenozin trifosfat ve başka koenzimler vardır.
- Formül: C5H5N5
- Molar kütle: 135,13 g/mol
- IUPAC numarası: 9H-purin-6-amine
- Erime noktası: 360 °C
- Yoğunluk: 1,6 g/cm³
- Kaynama noktası: 553,5 °C
Biyolojideki Tanımı: 1-Adenintimin protein çiftinin bir azotlu bir bileşeni. 2-Enerji iletiminde önemi olan nükleik asit ve nükleotidlerin adenozin tri fosfat (ATP), adenozin di fosfat (ADP), adenilik asit (AMP) bileşeni.
Genetik tanımı: Adenintimin protein çiftinin bir azotlu bir bileşeni.
Adenin sağlıktaki tanımı: Pürin grubundan azotlu bir organik bileşik (Adenintimin protein çiftinin bir azotlu bir bileşeni.)
DNA ve RNA nükleik asitlerinin nükleotidlerinde bulunur. DNA'da timine, RNA'da ise urasile hidrojen bağlarıyla bağlanarak içinde bulunduğu nükleik asidin yapısını sabitleştirir.
Toplam iki tane olan pürin bazlarından biridir. DNA ve RNA nükleik asitlerinin nükleotidlerinde bulunur. Adenin, DNA'da timine, RNA'da ise urasile hidrojen bağlarıyla bağlanarak içinde bulunduğu nükleik asidin yapısını sabitleştirir.
Adenin, riboz'a bağlandığında bir nükleosit olan adenozin'i, deoksiriboz'a bağlandığında deoksiadenozin'i oluşturur. Adenozine üç fosfat grubu bağlanınca adenozin trifosfat (ATP) oluşur. ATP, hücre metabolizmasında tepkimeler arasında enerji taşınmasını sağlayan temel yöntemlerden biri olarak kullanılır.
Geçmişte, literatürde bazen vitamin B4 olarak adlandırılmaktaydı, ancak artık gerçek bir vitamin olarak düşünülmemektedir (bkz. B vitamini ). Kimyasal formülü C5H5N5'tir.