Galvaniz Nedir?
Galvaniz Nedir? 450-455 derecedeki erimiş çinkonun içine daldırılan çeliğin kaplanmasına galvaniz denir. Galvaniz, erimiş çinkonun içine koruma ya da kaplama amacı ile kullanılacak maddenin batırılması ile yapılan işlemdir. Çinko, demirle kuvvetli bağlar yaparak üçlü bir faz tabakası meydana getirir. Özellikle paslanmaya karşı yapılan bu işlem dışarıda, açık havada her türlü hava koşulunda çalışacak metallerin ömrünün uzatılması için yapılmaktadır.
Galvanizli sac, metalin korozyona uğramasının önüne geçmek amacı ile "Çinko" ile kaplanmış halidir. Tüm ıslak ve nemli zeminlere monte edilen, kendisinden başka bir alternatifi bulunmayan sac türüdür. Çünkü yapısındaki galvaniz, tüm olumsuzluklar ile baş edebilen ve bu olumsuzlukların sacın yüzeyinde oluşturduğu baskıyı ortadan kaldıran bir sac sistemidir.
Üretimi yapılmış metal malzemeler korozyona karşı direnç sağlaya bilmemeleri ve üzerindeki yağ, pas gibi olumsuzlukları yok etmek için kullanılan bir kaplama yöntemidir.
Galvaniz prosesi Ne Şekildedir?
Yağ alma, durulama, asitle dağlama, durulama, fluxlama, kurutma ve daldırma işlemlerinden oluşur. Galvaniz yöntemi 3 temel aşamadan oluşmaktadır: yüzey hazırlama, galvanizleme ve kontrol.
Galvaniz Nerede Kullanılır?
Galvaniz sac, uygun form verilerek yapı sektörüne çatı kaplama, binaların iç ve dış yan yüzeylerinde sandviç panel olarak kullanılmaktadır. Bunun yanında uzun ömürlü olması nedeniyle beyaz eşya imalatında kullanılmaktadır. Pek çok sektör tarafından tercih edilmektedir. Ayrıca galvanizli malzemeler aşağıda belirtilen sektörlerde yaygın olarak kullanılmaktadır;
- İnşaat sektörü,
- Havalandırma ve İklimlendirme Tesisleri,
- Otomotiv sektörü,
- Su ve Akaryakıt Depoları Üretimi,
- Prefabrike Yapı Üretimi
- Denizcilik sektörü,
- Kablo Kanalı ve Aydınlatma Armatürleri,
- Enerji sektörü,
- Endüstriyel makine sektörü,
- Hırdavat sektörü.
- İzolasyon ve Kaplama İşlemleri
- Termosifon, Soba ve Boru Üretimi
- Boru ve Profil Üretimi,
- Kablo Sanayi,
- Madeni Eşya ve Ambalaj Sanayii,
- Baraka Yapımı, Silo ve Depo İnşaatı
- Beyaz Eşya Sanayii gibi bir çok sektörlerde kullanılmaktadır.
Galvanizleme İşlemine Uygun Malzemeler Nelerdir?
Alaşımsız Karbon çeliği düşük alaşımlı çelikler gri ve dövülebilir dökme demirler genel olarak galvaniz işlemi için uygundur. Kükürt içerek otomat çelikleri normal olarak uygun değildir.
Çelikleri silisyum ve fosfor gibi reaktif elementleri varlığı, eşit olmayan, kırılgan, kalın ve de parlak veya koyu gri ( mat ) Kaplama alanlarını oluşmasına sebep olabilir.