Prefabrik
Prefabrik Nedir
Parçaları önceden hazırlanıp birleştirilerek oluşturulan, kurma.
Prefabrik Konut
Duvar, kapı, pencere ve diğer elemanları fabrikasyon olarak üretilen ve konutun yapılacağı beton platform üzerine monte edilen konut.
Prefabrik; Prefabrik sözcüğü Türkçe bir kelime olmayıp İngilizceden dilimize gelmiştir. Bu kelimenin aslı " prefabricate " yani " parçaları önceden hazırlamak" dır.
Prefabrik; parçaları fabrikalarda hazırlanmış ve montaj edileceği yere bu parçalar nakledilerek ve orada önceden planlandığı gibi parçaların birleştirilmesi yani montajının yapılmasından sonra ortaya çıkan yapılardır. Prefabrik ile tek katlı ya da çok katlı yapılar inşa etmek mümkündür.
Prefabrik ile, evler, sosyal tesisler, okullar, şantiye yapıları, hastaneler, kamp alanları, havuzlar ve bilumum alanlarda kullanılabilecek yapılar ortaya çıkartılabilmektedir.
Prefabrik yapıların avantajları özellikleri avantajları
Yerinde imalat uzun ve zahmetli ve işçilik maliyetleri fazla bir iştir. iş fabrikasyon olursa özellikle donatı ve beton kalitesi yükselir. ekonomiktir . Birçok kalıp malzemesinin yerine tek kalıpla yüzlerce mamul alınmaktadır buda kalıp maliyetini büyük oranda azaltmaktadır.zaman faydası sağlamaktadır kısa zamanda işin bitirilmesine neden olur.ayrıca sıkıştırma pres tekniği kullanılarak betondaki havaları alarak yoğunluğunu artırmaya yarar.bu yöntemde betonun su emme oranını azaltarak donma çözünmede deformasyonu engellemektedir ve daha sayılmayacak kadar çok faydalar sağlamaktadır.
- Prefabrik yapılar modüler olmasından dolayı daha önceden planlanarak ve ihtiyaçlara göre üretilebilir
- Prefabrik yapılar diğer yapılara göre çok daha pratik olup çok daha kısa sürede teslim edilebilir
- Prefabrike yapılar diğer yapılara göre daha esnektir ve depreme, zemin kaymalarına dayanıklıdır
- Prefabrike yapılar her isteye cevap verebilecek niteliktedir
- Prefabrikte odalar, balkonlar, banyolar istenilen yerlere yerleştirilebilir
- Prefabrik yapıların ısı ve ses yalıtımı diğer yapılara göre çok daha fazladır
- Her türlü alana ve büyüklüğe göre üretilebilmesi
- İsteğe göre değişebilen görünüm seçeneklerinin olması
- İstenmeyen ya da değiştirilmesi gereken bölümlerin çıkarılabilmesi veya değiştirilebilmesi
- Çevreyi kirletmeden ve etrafa rahatsızlık vermeden oluşturulması
- Temel gerektirmeden, tek katlı yapılar için zemine atılan grobeton üzerine kurulumu ve çok katlı yapılar için zemine atılan rayde temel üzerine kurulum imkanı
- Prefabrike yapının isteğe göre çatı kaplama malzemesinin ve duvar kaplama malzemesinin ham madde özelliğinden rengine kadar, birbirinden zengin olanakların tanınması imkanı
- Prefabrikte; trapez saç, single ve kiremit çeşitlerinin kullanılabilmesi
- Prefabrik yapıların iç ve dış duvarlarında fibercement, PVC, yalı baskı, sıvalı mantolama ve bisküit tuğla gibi çeşitlilik sağlayabilmesi.
Prefabrik evlerin ömrü ne kadardır?
Prefabrik evlerin ömrü en az 40 ila 70 yıl arasında değişmektedir. Prefabrik dendiği zaman genelde insanlarımızın aklına deprem evi yani basit yapılar akla geliyor. Fakat prefabrik yapılar hangi teknikle üretilirse üretilsin yaz - kış kullanılabilecek şekilde tasarlanıp imal edilmektedir.
Prefabrik yapılara kullanılan malzeme ve tekniğe göre minimum 40-70 yıl arası ömür biçebiliriz. Prefabrik yapılarda çelik, çimento yongalı levhalar ( betopan-fiberciment ) kullanılır. Ses ve ısı yalıtımları projelendirilir.