PVC
PVC Nedir? Yaygın deyimi ile ' vinil ' (Poli Vinil Klorür) kelimesinin kısaltılmış şeklidir ve petrol (veya doğalgaz) ile tuzdan oluşan bir polimer türüdür. PVC Bu polimer, çeşitli katkı maddeleri ile harmanlandıktan sonra yüksek sıcaklıklarda şekillendirilerek plastik haline getirilir ve yaygın olarak hemen hemen her alanda kullanılır.
PVC kısaltmasının anlamı açılımı: Polivinil Klorür (İngilizce "Polyvinyl Chloride" kısaltmasıdır. Polivinil klorür, ( genelde kısaltılmış olarak PVC diye kullanılır ) oldukça geniş kullanım alanı olan bir plastiktir. Kimyasal endüstrisinde en değerli ürünlerden biridir.
PVC NEREDE KULLANILIR
PVC'nin kullanım alanları arasında; kapı ve pencere profilleri, vinil cephe kaplaması, boru ve tesisat malzemeleri, elektrik kabloları, döşeme, hobi malzemeleri sayılabilir. Esnek ve ucuz olması nedeniyle malzeme su ve atık su endüstrisinde boru hatları için çok yaygın olarak kullanılır.
Dünyada PVC'nin % 50'den fazlası yapı sektöründe kullanılır. Bina malzemesi olarak, ucuz ve kolay monte edilebilirdir. Son yıllarda geleneksel yapı malzemeleri olan ahşap, beton ve kilin birçok alanda yerini almıştır. İdeal yapı malzemesi olmasına rağmen, çevre ve insan sağlığı için kaygılar vardır.
PVC'nin en geniş olarak kullanıldığı alan inşaat sektörüdür. Su borularından, pencere ve kapı profillerine kadar birçok alanda kullanılır.Diğer başlıca kullanım alanları gıda ve ecza sektörleridir. ... Yarısından azının petrol olması PVC'yi en enerji tasarrufu sağlayan plastik yapar.
Kısaca PVC'nin özellikleri
PVC, kimyasal adı polivinil klorür olan, oldukça geniş kullanım alanı olan bir tür plastik polimerdir. Gerekli ham maddeler tuz ve fosil yakıtlardır. .Polimerin ana zinciri karbon atomlarının tek bağlarıyla yapıldığından, PVC mükemmel kimyasal direnç gösterir.
PVC'NİN KULLANIM ALANLARI NELERDİR?
PVC'nin kullanım alanları arasında, kapı ve pencere profilleri, vinil cephe kaplaması, boru ve tesisat malzemeleri , elektrik kabloları, döşeme, hobi malzemeleri sayılabilir.
Esnek ve ucuz olması nedeni ile malzeme su ve atık su endüstrisinde boru hatları için çok yaygın olarak kullanılır. Son 50 yıldır sağlık sektöründe de kullanıma girmiştir. Parenteral kullanılan sıvıların, kan ve kan ürünlerinin torbalarında ve transfüzyon setlerinde, kateter, kanül ve drenlerde, stoma ürünlerinde ve daha bir çok yerde PVC'ye rastlamaktayız.
PVC hangi maddeden yapılır?
Pvc hammaddesi %57 oranında klor (bildiğimiz deniz suyunun elektroliz yoluyla klor,kostik soda, ve hidrojen bileşenlerine ayrılması işlemi ile elde edilir) ve %43 oranında etilen (ham petrolün bir dizi işlemden geçirilmesi ile elde edilir) bir biriyle reaksiyonu sonucunda elde edilir.
PVC kaç dereceye dayanır?
PVC plastikleri maksimum kullanılabilir sıcaklığı 70°C dir. Sert ve esnek olmak üzere iki tür PVC malzemesi var. Parlak yüzeye, iyi fiziksel özelliğe ve kimyasal dirence sahip bir plastiktir. Uzun süre kararlı kalır, yanmaya dayanıklı ve iyi bir yalıtım özelliğine sahiptir.
PVC doğrama ne demek?
Kapı, orta kayıt, pencere, kanat gibi birçok kullanıma açık ürünlerin hazırlanmasına ve kullanım panellerine PVC doğrama denir. Artık inşaa edilen binalarda PVC pencere kullanımı zorlaşmıştır.
PVC NASIL ÜRETİLİR
Polivinil klorid, monomer haldeki vinil kloridin polimerizasyonu ile üretilir. Sert bir plastik olup, daha yumuşak ve daha esnek hale getirmek için plastikleştiriciler ilave edilir.
Ppolyvinyl chloride piyasada vinil olarakta anılır. Termoplastik bir polimerdir.Dünyada imal edilen pvc'nin yarısından fazlası inşaat sektöründe kullanılır.
Plastikleştiricilerin oranıyla oynayarak daha sert veya yumuşak imal edilebilirler. Yalı baskı, vinil pencereler, kapılar, boru gibi inşaat unsurlarından ayrı olarak kredi kartlarının, elektrik kablolarının yalıtımının da ana unsurudur.
Sanılanın aksine diğer birçok polimerden daha az petrole ihtiyaç duyar imal safhasında;ağırlığının büyük kısmını klorin oluşturur.
Piyasada adı daha az bilinen uPvc (unplasticisized polyvinyl chloride) veya rijit Pvc ise inşaat sektörünün daha yoğun kullandığı vinil üründür.
PVC Tarihçesi Tarihi icadı
Polivinil klorid 19. yüzyılda iki farklı halde , 1835'te Henri Victor Regnault ve 1872'de Eugen Baumann tarafından kaza eseri keşfedilmiştir.
20. yüzyılın başlarında, Rus kimyacı Ivan Ostromislensky ve Fritz Klatte Alman kimya şirketi Griesheim Elektron ile PVC'yi ticari ürünlerde denemiştir, fakat katı halde işlem görme zorlukları ve polimerin gevrekliği çabaları durdurmuştur.
1926'da, B.F. Goodrich şirketinden Waldo Semon PVC'yi farklı katkı maddeleri ile karıştırıp, plastikleştirme metodu geliştirmiştir. Bu sonuç, daha esnek ve daha kolay işlenebilir malzemeyi vermiş ve ticari alandaki yaygın kullanım bundan yakın bir zaman sonra başarılmıştır.