Abluka

Abluka Nedir
Bir yerin dışarı ile olan her türlü ilişiğini zor kullanarak yapılan kesme işine Abluka denir.

Abluka, Savaş halinde olan devletlerden birinin, diğerinin kıyılarından bir bölümüne veya tümüne giriş ve çıkışı engellemeyi amaçlayan savaş önlemlerinden birisidir.

Devletlerin birbirlerine karşı geniş çapta ekonomik bağımlılıkları olmasından dolayı abluka modern savaş aracı olarak etkili bir silah vazifesi görür.

Genel olarak abluka yazılı olan veya olmayan uluslararası hukuk kuralları ile düzenlenir. Abluka öncesinde tarafsız devletlere notayla bildirimde bulunmak ve her devlete eşit muamelede bulunmak zorunludur. Abluka ihlallerinde cezai müeyyide olarak gemiye el konabilir fakat zarar verilemez.

Uygulama yönünden ablukaları çeşitli sınıflara ayırmak mümkündür. 18 ve 19. yy.da yaygın olan kağıt ablukasında sadece ablukanın ilanıyla yetinilmiştir, hukuki bir işlevi yoktur.

Çoğunlukla savaş zamanında başvurulana abluka (BM'nin 1990'da Irak'a karşı uyguladığı gibi) savaş olmaksızın da söz konusu olabilir. (1962 yılında ABD'nin Küba'ya uyguladığı gibi).

Ayrıca abluka Irak'a uygulandığı gibi denizden olabileceği gibi, 1948 yılında Berlin'e uygulanan abluka gibi karadan ve havadan olabilir. Ayrıca abluka Amerikan İç Savaşı esnasında Kuzey'in Güney'in limanlarını ablukaya alması sonucu savaşı sona erdiren önemli bir etken olmuştur.

Abluka, uluslararası arenada etkinliğini ve işlevselliğini korumaktadır.

Savaş zamanında, bazen de savaş olmadan bir ülkenin başka ülkelerden almakta olduğu yardımı, ikmal malzemelerinin sevkiyatını ve diğer bağlarını kesmek için hasmı tarafından uygulanan tedbirler. Savaş anında veya savaş hali olmadan, siyasi gerginlikler zamanında da uygulanır. Genellikle denizde alınan tedbirleri içine alır. Ablukayı zorlayan gemiler batırılır veya içindeki mallara el konulur.

Küba’da 1962 yılında Amerika’ya yönelik füze rampaları kurulmuştu. Bunun üzerine Amerika, Küba’ya abluka uyguladı. Küba’ya yeni füzeler getiren Sovyet gemilerini, denizden ve havadan aldığı tedbirlerle içeri sokmadı.

Mısır-İsrail Harbi başlamadan; Mısır, Akabe Körfezinin ağzını ablukaya alarak giriş ve çıkışı yasakladı. Böylece İsrail’in güneyindeki limanı olan Elrat’a giden ikmal yollarını kesmiş oldu.

Günümüzde ise Körfez ve diğer Orta Doğudaki çeşitli hadiselerde Amerika ve diğer devlet donanmalarının o civarda 1991, 1992 senesinde Irak'a uyguladıkları en önemli ablukalardandır.