Ekonomi

Aydem Perakende ve Yaşar Üniversitesi gençleri ve start-up'ları yenilikçi fikirlerde buluşturdu

ANKARA - Aydem Perakende ve Yaşar Üniversitesi ulaşımdan iklimlendirmeye, aydınlatmadan akıllı şehirlere pek çok alandaki genç yetenekleri ortaya çıkarmak için iş birliği yaptı.

ANKARA - Aydem Perakende ve Yaşar Üniversitesi ulaşımdan iklimlendirmeye, aydınlatmadan akıllı şehirlere pek çok alandaki genç yetenekleri ortaya çıkarmak için iş birliği yaptı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, sürdürülebilir gelecek için enerji çözümleri üretme hedefiyle faaliyet gösteren Aydem Perakende ile geleceğe yön veren yenilikçi bireyler yetiştirerek topluma katkıda bulunan Yaşar Üniversitesi, lise ve üniversite öğrencileri ile start-upları "Yenilikçi Fikirler Kampı"nda bir araya getirdi.

Yaşar Üniversitesi'nde "Geleceğin Enerjisini Bugünden Tasarla!" sloganıyla hayata geçen hackathonda lise ve üniversite öğrencileri ile start-up'lar yenilikçi ve sürdürülebilir projeleriyle yarıştı. Alanlarında uzman mentorlar hackathon boyunca katılımcılara eşlik ederken, jüri tarafından başarılı bulunan projeler ödüllendirildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Aydem Perakende Genel Müdürü Mustafa İren, Yaşar Üniversitesi iş birliğiyle hayata geçirdikleri "Yenilikçi Fikirler Kampı" ile gençlerin geleceği şekillendirecek yaratıcı fikirlerini hayata geçirmelerine destek olduklarını belirterek, "Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi katılımcısı bir şirket olarak, gençlere öğrenme, paylaşma ve birlikte gelişme imkânı sunan bir projeye imza atmaktan dolayı mutluyuz. Geleceğin girişimcileri olacak gençlerimizi sürdürülebilir bir gelecek inşa etmeleri için desteklemeye ve tüm ihtiyaçlarında yanlarında olmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Hackathon kapsamında 19 takımın mücadele ettiği "Lise Kategorisi"nde yarışan DATAS ekibi, "Akıllı Sıcak Su Tasarrufçusu" (ASST) projesiyle birinci oldu. Projede şehrin su ve enerji tasarrufuna katkıda bulunmak için tasarlanan sistemle soğuk suyun boşa akıtılmasını önlendi.

"Girişimci / Üniversite Kategorisi"nde yarışan 10 takım arasında bulunan "Alsancak GM-Arge Alfa" ekibi, "ULAK" isimli orman yangını erken tespit cihazı projesiyle birinciliğe layık görüldü.

Projede geliştirilen otonom araç, zorlu arazi koşullarında nem, sıcaklık, rüzgar ve karbondioksit gaz sensörleri ile veriler toplayarak, yapay zeka ile analiz ediyor. Araç, analiz sonrası yangın müdahalesi için ultrasonik ses dalgaları kaynağını devreye sokarak yangını söndürüyor. Söndüremediği durumlarda ise ekiplere konum ve durum bilgisi iletiyor.

"Şirketleşmiş Start-up Kategorisi"nde yarışan 9 takım içinde yer alan "Some Carbon" ekibi de endüstriyel karbondioksitin yeniden enerjiye dönüşmesi projesiyle birinci oldu. Her kategorinin birincileri 45 bin liralık ödülün sahibi oldu.

Kaynak: ANADOLU AJANSI