ANKARA - Zorlu Enerji'nin, Tekirdağ'da ve Kırklareli'nde kuracağı rüzgar enerjisi santralleri (RES) başvurusu Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından onaylandı.
Şirketten yapılan açıklamaya göre, Türkiye'de ürettiği elektriğin tamamını yenilenebilir enerji kaynaklarından gerçekleştiren Zorlu Enerji, Tekirdağ'da kuracağı Yeniçiftlik RES ve Kırklareli'nde kuracağı Hamitabat RES ile portföyünde ilk kez depolamalı elektrik üretim tesisine sahip olacak.
Şirketin aldığı bu ön lisanslar sayesinde gerçekleştireceği yatırımlar sonucunda toplamda 375 megavat depolamalı rüzgar enerjisi gücüne sahip olacak.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Zorlu Enerji'nin Yatırımlar, İşletme ve Bakımdan Sorumlu Genel Müdürü Ali Kındap, yenilenebilir enerji portföylerinin payını artırmak ve kaynak çeşitliliğini geliştirmek için çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, şunları kaydetti:
"Kurulacak depolamalı RES'lerimiz sayesinde yenilenebilir enerji kaynaklarından maksimum düzeyde yararlanmayı ve ülkemizin enerji verimliliği yolunda ilerlediği kulvara güç katmayı amaçlıyoruz. Hayata geçirilecek depolamalı sistemlerin batarya teknolojilerinin gelişimine de çok önemli bir katkı sunacağını farkındayız. Aynı zamanda iklim kriziyle mücadele ve sürdürülebilir bir gelecek adına önemli bir adım daha atmış oluyoruz. Depolamalı rüzgar enerji santrallerimiz tamamlandıklarında yılda 24 milyon ağacın sıfırladığı karbon salımına eşdeğer olan 532 bin ton karbon salımının önüne geçecek. İki santralimizden elde edeceğimiz enerjiyle yıllık 328 binden fazla hanenin elektriğini daha yenilenebilir kaynaklardan sağlayabileceğiz."
Açıklamada, enerji depolama sistemlerinin yüksek üretim dönemlerinde üretilen fazla enerjiyi depolayıp üretimin düştüğü dönemlerde serbest bırakarak arz talebinin dengelenmesine destek olacağı, böylece daha tutarlı ve güvenilir bir güç arzı sağlanacağı ifade edildi.