X

Üsküdar Üniversitesi'nden "Uluslararası öğrenci hareketliliği ve eğitim turizmi" değerlendirmesi

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazife Güngör:
- "Türkiye'deki üniversitelerde eğitim alıp dünyanın dört bir yanına yayılan uluslararası öğrencilerimizle gurur duymalıyız"

12.04.2024 - 12:30

İSTANBUL - Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazife Güngör, üniversitelerin, misyonları gereği hiçbir ayrımcılık gözetmeyen, evrensel değerlere ve kriterlere göre işleyiş gösteren kurumlar olduğunu belirtti.

Üsküdar Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre, Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazife Güngör, uluslararası öğrenci hareketliliği ve eğitim turizmini değerlendirdi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Güngör, insanlığın ilkel çağlardan bugünlere, üniversitelerde gelişen düşüncelerin, üretilen bilimsel bilginin insanlığa yön vermesiyle geldiğini vurgulayarak, "Bilim evrensel olduğuna göre, bilimin üretim merkezleri olan üniversitelerin de evrensellik özelliğine sahip olmasından daha doğal ne olabilir ki?" ifadelerini kullandı.

Üniversitenin din, dil, ırk, etniklik, renk ayrımı gözetmeksizin eğitim görmek, bilim üretmek isteyen tüm insanlara kapılarını açık tutma zorunluluğu olduğunu dile getiren Güngör, "Üniversitede verilen eğitim öğretimle yalnızca belli bir topluma, ulusa, ülkeye değil, tüm insanlığa nitelikli insan yetiştirilir, üretilen bilim de tüm insanlığın hizmetine sunulur." değerlendirmesinde bulundu.

Güngör, hoşgörünün yayılması, barışın sağlanması, demokratik anlayışın yerleştirilmesi ve daha huzurlu bir dünya kurulması açısından üniversite kampüslerindeki çeşitliliğin önemine dikkati çekti.

Uluslararası öğrencilerle sığınmacıların veya göçmenlerin karıştırılmasının da söz konusu olduğunu aktaran Güngör, şunları kaydetti:

"Uluslararası öğrencilerimiz, eğitim hizmeti almak üzere ülkemize geliyorlar. Hem üniversitelerimizde eğitimin ve bilimin kalitesinin artmasına katkıları, hem de ülkeye önemli ölçüde döviz aktarımları söz konusu. Onlar bizim konuklarımız. Eğitimlerini tamamlayıp da kendi ülkelerine döndüklerinde de her biri ülkemiz için birer kültür elçisi olarak katkı yapmaya devam ediyorlar. Türkiye'deki üniversitelerde eğitim alıp dünyanın dört bir yanına yayılan uluslararası öğrencilerimizle ancak ve ancak gurur duymalıyız. Karalama kampanyalarıyla onları ülkemizden uzaklaştırmaya çalışmak yerine hep birlikte onlara sahip çıkmak, ülkemize gelmelerini teşvik etmek gerekir."

Dünyadaki tüm ülkeler eğitim turizmini ciddiye alır

Uluslararası öğrenci hareketliliğinin aynı zamanda bir turizm demek olduğunu kaydeden Prof. Dr. Nazife Güngör, "Dünyadaki tüm ülkeler bu açıdan eğitim turizmini ciddiye alırlar ve uluslararası öğrenciler ülkemiz açısından önemli bir gelir kaynağıdır." açıklamasında bulundu.

Uluslararası öğrencilere yönelik karalama kampanyalarına da değinen Güngör, "Münferit olaylardan hareketle genellemeler yapmak üniversitelerimize zarar verir, ülke imajını zedeler. Eğer bir yerde sorun varsa, iyi niyetli tavır, sorunun, genelleştirilmeden yetkili birimlere iletilmesi ve çözümü için çaba gösterilmesidir." ifadelerini kullandı.