İSTANBUL - Şekerbank, tasarruf bilincinin artırılması ve enerji verimliliği konusunda farkındalık yaratılması amacıyla geliştirdiği ürünü EKOkredi ile enerji tasarrufuna yönelik her türlü bireysel ve ticari yatırımı destekliyor.
Bankadan yapılan açıklamaya göre, EKOkredi ile bugüne kadar 121 bini aşkın kişiyi enerji tasarrufu ile tanıştıran Şekerbank, EKOkredi'nin alt başlığı olarak yalıtım yapmak isteyen bireylere ve apartman yöneticilerine EKOkredi Yalıtım'ı sunuyor.
Yalıtımdan A sınıfı elektrikli cihazlara, doğal gaz dönüşümünden güneş paneli uygulamalarına kadar her türlü enerji verimliliği yatırımını EKOkredi kapsamında finanse eden Şekerbank, EKOkredi Yalıtım ile anlaşmalı bayilerde güvenli yalıtım ve teknik danışmanlık hizmetiyle yüzde sıfırdan başlayan faiz oranlarıyla 60 aya varan vade imkanı sunuyor.
- EKOkredi Yalıtım ile 24 ay vadeye yüzde sıfır faiz
Anlaşmalı olunan yatılım üreticileri aracılığıyla 24 ay vade için yüzde sıfır faizin uygulandığı EKOkredi Yalıtım kapsamında, Şekerbank'ın Türkiye çapındaki 237 şubesinde yalıtım eğitimi sertifikalı bireysel bankacılık personeli de uygulamanın içinde yer alıyor ve bu konuda teknik danışmanlık hizmeti veriyor.
Şekerbank, EKOkredi Yalıtım ile Türkiye'de ilk kez bireysel başvuruların yanında apartman ve site yönetimlerini de kredilendiren bir yapı sunuyor. Banka böylece, yalıtım yaptıracak apartmanlarda, kat maliklerinin ayrı ayrı krediler veya ödeme araçları ile ödeme yapması yerine, kat malikleri kurul kararı ile ve yöneticinin şahsi sorumluluğu olmadan apartman yönetimlerinin kredilendirildiği bir hizmet paketi sunuyor. Isı yalıtımı sayesinde elektrik faturalarında ve yakıt giderlerinde yüzde 50'ye varan oranlarda tasarruf fırsatının sunulduğu EKOkredi Yalıtım ile yapılan harcama, sağlanan verimlilik kapsamında 3 ila 5 yıl içinde kendisini amorti edebiliyor. 2009 yılından bu yana 170 bine yakın konutun yalıtıldığı EKOkredi kapsamında 143,7 milyon metreküp doğal gaz tasarrufu gerçekleşti.
Yalıtım ile faturalarda yarıya varan bir tasarruf potansiyeli bulunuyor
Açıklamada görüşlerine yer verilen Şekerbank KOBİ, Perakende ve Tarım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Tuğbay Kumoğlu, Türkiye'de doğal gazın üçte birinin konutlarda tüketildiğini belirterek, mevcut konutların yüzde 50'sinin yalıtımsız olduğunu bildirdi.
Binalarda tüketilen enerjinin çok büyük bölümünün ısıtma ve soğutmada kullanıldığını aktaran Kumoğlu, şunları kaydetti:
"Konutlarda yalıtım ile faturalarda yarıya varan bir tasarruf potansiyeli bulunuyor. Biz de bu tablodan hareketle 2009 yılında enerji verimliliğine yönelik yatırımları desteklemek ve ülkemizin enerji kaynaklarını korumak amacıyla EKOkredi ürünümüzü geliştirdik. Böylelikle enerji verimliliğinin artırılmasından rüzgar, su ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına yönelik dönüşüm projelerine, atık yönetiminden modern tarım teknikleri yatırımlarına kadar geniş bir yelpazede bireylerin yanı sıra çiftçi, esnaf ve işletmelerin enerji verimliliği yatırımlarını uygun koşullarda finanse ediyoruz."
Kumoğlu, benzersiz avantajlarla hazırlanan EKOkredi'den yararlanmak isteyenleri Şekerbank'a beklediklerini belirtti.
- İşletmelerden bireysel kullanıcılara kadar her kesimin ihtiyacını karşılayacak ürünler
2009 yılında uygulamaya konulan EKOkredi şemsiyesi altında; yalıtım, güneş ve rüzgar enerjisi sistemleri, atık arıtma ve atık yönetimi, doğal gaz dönüşümü, A sınıfı elektrikli cihazlar, verimli ısıtma ve soğutma sistemleri, modern sulama ekipmanları gibi enerji verimliliğini artıracak her türlü projeye finansal destek sağlanıyor.
Sektörde apartman yöneticilerine verilen ilk kredi olma özelliğini taşıyan EKOkredi Yalıtım kapsamında ise tüm birey ve apartman, site yönetimlerinin; duvar ısı yalıtımı (mantolama), çatı, pencere yalıtımı, verimli ısıtma sitemleri (kalorifer kazan geliştirme, kalorifer boru ve petek yenileme, ısı paylaşım sistemleri), verimli aydınlatma sistemleri (aydınlatmada led sistemlerin kullanılması), verimli sulama sistemleri (peysaj sulama sistemleri), A sınıfı elektrikli cihazlar (buzdolabı, derin dondurucu, çamaşır makinası, bulaşık makinası, kurutma makinası, fırın ve benzeri), güneş enerjisi (güneş enerjisinden su ısıtma veya elektrik üretimi), asansör sistemlerinin yenilenmesi ile benzeri ev geliştirme ve çevre düzenleme ihtiyaçları karşılanıyor.