İSTANBUL - Genç bilim insanlarını teşvik etme ve araştırmalarına destek olma misyonu çerçevesinde düzenlenen "Sabri Ülker Bilim Ödülü 2023" başvuruları başladı.
Sabri Ülker Vakfından yapılan açıklamaya göre, bu yıl sekizinci kez düzenlenen ödül, gıda, metabolizma ve beslenme konularında sürdürülen araştırma projelerine verilecek.
Uluslararası başvuruya da açık olan ve katılım üst yaş sınırının 45 olarak belirlendiği yarışmaya tamamlanmış orijinal projelerle sadece İngilizce başvurular kabul ediliyor. Başvurular, 1 Nisan tarihine kadar "https://scienceaward.sabriulkerfoundation.org" adresinden yapılabiliyor.
Sabri Ülker Vakfı Bilim Ödülü'nün bu yılki kazananına ödülü, dünyanın dört bir yanından metabolizma alanında uzman bilim insanlarının katılımıyla gerçekleşecek Metabolizma ve Yaşam Sempozyumunda verilecek.
Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil liderliğinde araştırmalarına devam eden Harvard Sabri Ülker Merkezi tarafından Sabri Ülker Vakfı'nın ev sahipliğinde düzenlenecek Metabolizma ve Yaşam Sempozyumu bu yıl 9-10 Mayıs tarihinde İstanbul'da bilim dünyasını bir araya getirecek.
Nobel ödüllü konuşmacıların da dahil olduğu onlarca bilim insanını Türkiye'de bir araya getirecek sempozyum, genetik ve metabolizma konusunda ses getirecek çalışmaları topluma duyuracak.
Metabolik hastalıkların moleküler ayrıntılarının çözümü ve bu bulguları metabolik hastalıkların tedavisi ve önlenmesinde kullanılması konularına odaklanılan sempozyumda, genç akademisyenlerin uluslararası bilim insanlarıyla buluşması ve yeni ağlar kurması için de bir platform yer alacak.
- Sabri Ülker Bilim Ödülü 2022 kazananı Doç. Dr. Nilay Yapıcı olmuştu
Geçen yıl düzenlenen Sabri Ülker Bilim Ödülü'nün kazananı Cornell Üniversitesi Nörobiyoloji ve Davranış Bölümü Doçenti ve Nancy & Peter Meinig Aile Araştırmacısı Doç. Dr. Nilay Yapıcı oldu.
Yapıcı, "Sinir Sisteminin Yemek Yeme Güdüsünü ve Metabolizmayı Nasıl Kontrol Ettiği" üzerine yaptığı çalışması ile ödülü almaya hak kazanmıştı.
Önceki yıllarda ise hücre bölünmesi ve iletişiminde kritik rol oynayan sentrozom ve silyum olarak bilinen hücre yapılarının oluşumu ve görevleri üzerinde araştırmalar yapan Koç Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünden öğretim üyesi Doç. Dr. Elif Nur Fırat Karalar, hücrelerde yaşlanma sonucunda biriken hasarların doğal yollarla nasıl tedavi edilebileceği üzerine araştırmalar yapan Kaliforniya Üniversitesi Berkeley (UC Berkeley) Moleküler ve Hücre Biyolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elçin Ünal, "Kök Hücre" özelinde yürüttüğü çalışmalarla Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Tıbbi Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Tamer Önder, "Bağırsak Kök Hücrelerinin Metabolizma ve Beslenmeyle İlişkisi" başlıklı araştırmasıyla Massachusetts Institute of Technology (MIT) Kanser Araştırmaları Enstitüsünden Dr. Öğr. Üyesi Ömer Yılmaz, "Sağlık İçin Bioaktif Lipitler" adlı projesiyle Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümünden Doç. Dr. Ebru Erbay ve "DNA-Barkodlama Teknolojisi" yöntemiyle kanserle savaşta yeni, sürdürülebilir ve ekonomik tedavi yöntemlerinin keşfine ışık tutan projesiyle Rockefeller Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Kıvanç Birsoy bilim ödülünü almaya hak kazanmıştı.