ANKARA - Osmangazi Elektrik Dağıtım AŞ (OEDAŞ), enerji hatlarına, trafolara, panolara ve ekipmanlara görevlilerin haricinde müdahalede bulunulmasının can ve mal kayıplarına yol açabileceği konusunda tüketicileri uyardı.
Şirketten yapılan açıklamaya göre, yaklaşık 3 milyon kişiye güvenli ve sürdürülebilir elektrik arzı sağlarken çalışanları için de sağlıklı bir iş ortamı oluşturan OEDAŞ, "28 Nisan Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü" dolayısıyla çalışanlarına sağladıkları güvenli çalışma ortamları hakkında bilgi verirken, tüketiciler için de hayati önerilerde bulundu.
Açıklamada görüşlerine yer verilen OEDAŞ Direktörü Muzaffer Yalçın, 2022'de iş kazaları ağırlık oranında bir önceki yıla kıyasla yüzde 44, bu kazalardan kaynaklanan kayıp gün sayılarında ise yüzde 55 iyileşme sağladıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:
"Enerji hatlarına, trafolara, panolara ve ekipmanlara görevlilerin haricinde müdahalede bulunulması can ve mal kayıplarına yol açıyor. Elektrik hizmetleri ile ilgili hepimizi üzecek olayların yaşanmaması için bu alanlara OEDAŞ çalışanları dışında hiç kimse müdahale etmemeli. Hangi sebeple olursa olsun direklere çıkılmamalı ve iletkenlerle temas edilmemeli. Yetkili olmayan bir kişinin en küçük müdahalesi bile çok üzücü sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle tüm tüketicilerimizden arıza veya tehlikeli bir durumla karşı karşıya kaldıklarında herhangi bir müdahalede bulunmadan bize ulaşmalarını önemle rica ediyoruz. 7 gün 24 saat hizmet veren ALO 186 OEDAŞ Çözüm Merkezimiz ile tüketicilerimiz diledikleri an bize ulaşabilir."
Yalçın, direklere üçüncü şahısların müdahalesi, dış etkenler nedeniyle zarar görmesi, havai hat iletkenlerinin rüzgâr, yıldırım gibi sebeplerden dolayı ya da taşıyıcının zarar görmesi sonucu koparak yere düşmesi, yer altı kablolarının herhangi bir nedenle açığa çıkması, kabloların temas edilebilir hale gelmesi, hafriyat ve toprak yığılması gibi nedenlerle iletken hatlarla emniyet mesafesi ihlalinin oluşması, havai hatlara yakın ya da temas eden ağaç dallarının olması, kapakları kilit sistemi ile güvenlik altına alınan trafo ve panoların kapaklarının açık olması, beklenmeyen gürültü, ses ya da görüntü tespit edilmesi gibi durumlarda can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından olay yerine müdahale edilmeden OEDAŞ ekiplerine bilgi verilmesi gerektiğini belirtti.