X

Odeabank, Adanalı iş insanları ile dış ticareti konuştu

Odeabank, pandemi nedeniyle ihracatçılarla online ortamda gerçekleştirdiği Dış Ticaret Buluşmaları’na tüm hızıyla devam ediyor.

02.03.2024 - 20:07

Odeabank, 2021 yılının 4’üncü Dış Ticaret Buluşmaları toplantısında Adanalı iş adamlarıyla bir araya geldi.

Buluşmada Adana'da faaliyet gösteren firmaların yöneticileri ile COVID-19 salgınının dünyada ve Türkiye'de makroekonomik gelişmelere etkileri ile 2021 beklentileri konuşuldu.

TÜRKİYE'NİN genç ve dinamik bankası Odeabank, 2021'in 4'üncü Dış Ticaret Buluşmaları toplantısını Adanalı iş insanları ile gerçekleştirdi. Adana Organize Sanayi Bölgesi ile iş birliğinde online platformda düzenlenen ve 60'a yakın şirket yöneticisinin katıldığı toplantıda, 2021 yılına dair küresel ekonomik beklentiler ve dış ticaret gelişmeleri konuşuldu. Toplantıda ayrıca COVID-19 salgınına karşı ülkelerin aşılama programında ulaştıkları seviyeler ve aşılama sonucunda oluşacak toplumsal bağışıklığın küresel ekonomiye etkisi de tartışıldı.

Ahmet Zafer Seyar: "2021 dış ticaret atlıım yapacağımız alan olacak"

Odeabank Nakit Yönetimi ve Dış Ticaret Direktörü Ahmet Zafer Seyar, Türkiye ve dünyanın içinde bulunduğu bu zor dönemde sanayici ve ihracatçılara destek olmak için Dış Ticaret Buluşmaları'na devam edeceklerini söyledi. Seyar, her hafta başka bir ilde faaliyet gösteren dış ticaret firmalarıyla yapılan Dış Ticaret Buluşmaları sayısını 100'e tamamlamayı hedeflediklerini bildirdi.

Odeabank olarak 2020 Türkiye ihracatı iller sıralamasında 14'üncü sırada yer alan Adana'da faaliyet gösteren dış ticaret firmaları ile Dış Ticaret Buluşması'nda bir araya gelmekten mutluluk duyduklarını belirten Seyar, şöyle devam etti: "Salgına rağmen, dış ticareti 2021'de atılım yapacağımız önemli bir alan olarak görüyoruz. 2020'de başlayan ve kısa sürede ülkemizi ve tüm dünyayı etkileyen COVID-19 salgınının ekonomiye etkisini asgari seviyede tutmak amacıyla sanayicilere önemli kolaylıklar sağladık. Bu yıl da sağlamaya devam edeceğiz. Dış ticaret işlemlerinde toplam ithalat ve ihracat hacmimizi 2021 yılında 3 milyar dolar seviyesine taşımayı hedefliyoruz."

Ekonomist Altınsaç: "Dolarizasyon trendinin yavaşladığı bir döneme girdik"

Ekonomist Gizem Öztok Altınsaç, toplantıda 2021 yılına yönelik Türkiye ve küresel ekonomiye dair öngörülerini paylaştı. Altınsaç, dünyada ve Türkiye'de makroekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmesinde şunları söyledi:

"2021 yılı, dünyanın COVID-19 salgınına karşı aşılama ile toplu bağışıklığın sağlanmasının önem kazandığı bir yıl olacak. Aşılama programında kaydedilen gelişmeler piyasalara yön veriyor. 2021'de birçok ülke aşı programını uygulamaya başladı. Türkiye de aşılamada ulaşmış olduğu yüzde 5'e yakın oranla emsallerine görece iyi. Yine de gelişmekte olan ekonomilerin aşıya erişimi, gelişmiş ekonomilerden oldukça uzakta maalesef. Türkiye'de 2021 son çeyrek-2022 ilk çeyrek civarı, toplu bağışıklık için yeteri olan sayıya, nüfusun %70'ine erişmiş olacak gibi gözüküyor. Gelişmiş ülkelerin 2020 yılında COVID-19 pandemisinin ekonomiye etkilerini azaltmak amacıyla başlattıkları parasal genişleme ve maliye politikası desteği de aynı hızda devam etmekte. Global ekonomi bu şekilde desteklenmeye devam ediyor. BD, Japonya ve Avrupa Birliği uyguladıkları maliye ve para politikaları ile 2021'de de ekonomiyi desteklemeyi sürdürecek.

2021'de, COVİD krizinden en hızlı çıkan Çin ekonomisinin yüzde 9 ile en yüksek büyüyecek ülke olması beklenmekte. Çin'in ardından ABD, 2021'de yüzde 6 civarı bir büyümeyi yakalayabilir. Önümüzdeki günlerde Türkiye'nin 2020 büyüme rakamlarının açıklanması bekleniyor. Geçtiğimiz yıl pandemi ile mücadele ve yüksek kredi genişlemesi sayesinde 2020 yılını yüzde 2,5 büyüme ile tamamlaması bekleniyor. 2021 yılında da Türkiye tahminlerimize göre yüzde 4 civarı bir büyümeyi rahatlıkla yakalayabilir. Ekonomi yönetiminde atılan olumlu adımların devam edeceği varsayımı ile ekonomide pozitif gelişmelerin devam edeceğini düşünüyoruz. Türkiye'nin bu dönemde dikkat etmesi ve üzerinde çalışması gereken en önemli konu ise, cari açık ve enflasyondaki yukarı yönlü gidişat olarak gözüküyor. Geçen yıl yaşanan dolarizasyon trendinin son dönemde yavaşladığını, bunun yanında ülkeye olan döviz girişinin de kademeli hızlandığını görmekteyiz."