ANKARA - Tüpraş'ın demir yolu taşımacılığındaki iştiraki Körfez Ulaştırma, geçen yıl 2,5 milyon ton ve kurulduğu günden bugüne de toplam 7 milyon ton akaryakıt ürünü taşımacılığı yaptı.
Şirketten yapılan açıklamaya göre, Körfez Ulaştırma, Tüpraş rafinerileri arasında beş yıldır akaryakıt lojistiği gerçekleştirerek güvenli taşımacılığa katkı sağlıyor.
Bu yıl başında 2 yeni Stadler Eurodual model hibrit lokomotif siparişi veren Körfez Ulaştırma, 2024'ün son çeyreğinde teslimatı planlanan lokomotiflerle toplam 14 lokomotifle faaliyet gösterecek.
Açıklamaya göre, geçen yıl 2,5 milyon ton ve kurulduğu günden bugüne de toplam 7 milyon ton akaryakıt ürünü ve ara ürün taşımacılığı yapan şirket, aynı zamanda yükselen filo yatırımlarıyla da alanının en büyük özel sektör yatırımcısı olma unvanını koruyor.
Öte yandan, Körfez Ulaştırma, geçen yıl taşımacılık faaliyetlerinde, yıl içinde devreye aldığı 75 yeni akaryakıt vagonu dahil toplam 519 akaryakıt vagonu ve 35 platform vagonu kullandı.
Şirket, Tüpraş'ın "2050 Karbon Nötr" hedefi kapsamında, 2030 yılında faaliyetlerden kaynaklanan sera gazı emisyon yoğunluk değerini baz yılına göre yüzde 45 azaltmayı hedefliyor.
Kuruluşundan bu yana şirket, çevreci demir yolu taşımacılığı ile 400 bin kara tankeri seferinin önüne geçerek 93 bin ton eşdeğer CO2 emisyonuna engel oldu.
- Körfez Ulaştırma, afet bölgesinde destek sağladı
Açıklamada görüşlerine yer verilen Körfez Ulaştırma Genel Müdürü Tufan Başarır, Türkiye'nin ilk özel demir yolu işletmecisi olduğunu belirterek, "2022 yılında 2,5 milyon ton akaryakıt ve ara ürün taşıdı, demir cevheri taşımasında da organizatörlük rolü üstlendi. Böylece, ekonomik avantajın yanı sıra kara yollarındaki tanker trafiğinin azaltılması yoluyla çevresel ve toplumsal fayda da sağlandı." ifadelerini kullandı.
Başarır, şunları kaydetti:
"Körfez Ulaştırma trenlerinde 2022 yıl sonu itibarıyla 81 makinist ve 40 şirket çalışanımızdan oluşan 121 kişilik ekibimizle büyümeye ve gelişmeye devam ediyoruz. Ülkemizi derin üzüntüye boğan depremlerde yakıt koridorunu açık tutmaya ve ihtiyaç duyulan enerjiyi bölgeye kesintisiz taşımaya devam ettik. Kırıkkale Rafinerisi ve Batman Rafinerisi arasında seferler yapan Körfez Ulaştırma akaryakıt treni, aynı zamanda afet bölgelerinde büyük gereksinim duyulan su, yatak, battaniye, çizme, termal kıyafet gibi malzemeleri de bölgeye ulaştırdı. Makinistlerimizin de gönüllü destek verdiği süreçte, Kırıkkale'den yüklenen yardım malzemeleri Batman'da ekiplerimizin desteğiyle AFAD sorumlularına teslim edilerek, en çok ihtiyaç duyulan bölgelere dağıtıldı."