İSTANBUL - Vehbi Koç Vakfı bünyesinde faaliyet gösteren Koç Okulu, yeni lise binasını 2022-2023 eğitim-öğretim yılının ilk günü hizmete açtı.
Vakıftan yapılan açıklamaya göre, Geleceğin Koç Okulu Kampüsünün ilk adımı olan yeni lise binasının açılışı törenle yapıldı.
Törene İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi M. Koç, Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Semahat Arsel, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Koç Okulu Yönetim Kurulu Başkanı İpek Kıraç, Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Levent Çakıroğlu, Vehbi Koç Vakfı Genel Müdürü Oğuz Toprakoğlu, Koç Okulu Genel Müdürü Prof. Dr. Murat Günel ve okul yönetimi katıldı.
Tören ayrıca öğrenciler, öğretmenler ve veliler için Koç Okulu youtube kanalında canlı yayınlandı.
Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu, "Burası, ülkemizin, şehrimizin en prestijli eğitim kurumlarından biri. Dünyadaki akranlarıyla rekabet edebilecek birikime ve donanıma sahip, bilgili, kültürlü ve çağdaş bir eğitimle çağdaş bir nesil yetiştirecek. Ülkemizin geleceğine ve gelişimine çok büyük katkı sunacağına eminim. Geçmişten bugüne bunu kanıtlayan bu değerli kurumumuzun geleceğe dair de çok güzel hedefleri olduğunu hissedebiliyorum" ifadelerini kullandı.
Gençlerin fikirlerine önem veren, onların potansiyellerini öne çıkaran, hayallerini güçlendiren toplumların, gelecekte de dünyaya yön vereceğini aktaran İmamoğlu, bu açıdan Koç Okulu gibi eğitim kurumlarının varlığının şehir ve ülke açısından çok kıymetli olduğunu belirtti.
Projenin ülkemize ve dünyaya örnek olmasını istedik
Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Koç Okulu Yönetim Kurulu Başkanı Kıraç da hayatta bazı büyük değişimlerin bir dönüşüm ve gelişim fırsatını da beraberinde getirdiğini ifade ederek, şu değerlendirmede bulundu:
"Yeni lise binamız da bize uzun zamandır üzerinde çalıştığımız geliştirilmiş eğitim vizyonumuzla yeni bir sayfa açma imkanı tanıdı. Dünyanın önde gelen, eğitim alanında uzmanlaşmış mimarlarıyla birlikte, geleceğin öğrenme biçimlerinin nasıl olacağı konusunu merkeze alarak bu binayı özgür ve kurallı, kapsayıcı ve prestijli, sabit ama bir o kadar da esnek olması vizyonuyla tasarladık. Ülkemize ve dünyaya örnek olmasını istedik. Çünkü eğitim tarzları değişiyor, beklentiler değişiyor.
Bu sürecin her anına ayak uydurmak ve hazır olmak zorundayız. Eğitim bugün hala ülkemizin bir numaralı sorunu ve hepimiz çok iyi biliyoruz ki ekonomik ve toplumsal kalkınmamızın temel şartı iyi eğitilmiş nesiller. Her ne kadar zaman zaman ümitsizliğe kapılsak da bu bayrağı azimle taşımayı önce Atatürk'e ve sonra da bu uğurda büyük emekler vermiş bizden önceki nesillere bir borç biliyoruz. Eğitime sahip çıkmak da burada olan her bir kişinin üstüne vazife. Yoksa biz, bizden sonraki nesillere ne diyeceğiz? Unutmayalım, iyi bir gelecek ancak iyi bir eğitimle mümkün."
Yeni lise binasının temelini annesi Suna Kıraç'ın doğum günü olan 3 Haziran'da attıklarını aktaran Kıraç, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sevgili annem... Eğitim yolculuğunda sen hayattayken beraber bu yolda yürüyemedik. Ama biz, senin attığın o sağlam temellerin üstüne inşa ettik ve senin yolunda ilerliyoruz. Senin yaptığın bu okulu yıkmak zorunda kaldım. Kalbim parçalandı. Seninle yaşadığım o okuldaki onlarca hatıramızı siliyor olmak benim için çok zordu. Ama sen okulda çocuklarımız için her zaman en iyisini istedin, en üst düzeyde olan eğitim programı ile hem yurt içinde hem yurt dışında saygın ve örnek bir okul amaçladın. İnşallah bu bina ile de senin vizyonuna ve hedeflerine layık olabilmişizdir. Eğitimin önemini beraber yaşayabildiğimiz kısa sürede benim de içime işlediğin için sana teşekkür ederim. Yeni binamız hepimize, okulumuza ve ülkemize hayırlı, uğurlu olsun." şeklinde tamamladı.
Projemizde temel şartlar açıklık, netlik, şeffaflık, çeşitlilik ve esneklik oldu
Koç Okulu Genel Müdürü Prof. Dr. Günel de bu projede, ulusal ve dünya çapında birçok mimar, pedagog ve eğitimci ile çalıştıklarını aktararak, şöyle devam etti:
"Projemizde temel şartlar açıklık, netlik, şeffaflık, çeşitlilik ve esneklik oldu. Bu bina, okulun sadece bir bina olmadığını, öğrenmenin, öğrencilerin tüm deneyimlerinin bir sonucu olduğunu gösterir nitelikte. Lise binamız, sosyal öğrenme imkanları sunan, öğrencinin çevresiyle ve kampüsle etkileşimini artıran, farklı öğrenme modellerini desteklemek üzere yenilikçi bir bakış açısıyla planlandı. Sosyalleşmeyi ve birlikteliği sağlayan alanlar, kampüsümüzün doğal güzelliğiyle birleştirildi.
Kolektif mimarisi ile Koç Okulu yeni lise binası, iç mekanları ve yapısı ile ekolojik ve sosyal yaşam döngüsünde doğayla bütünleşik, mutlu okul paydaşlarımızın habercisi olacak. Gelin bu yepyeni binaya; biriktireceğimiz unutulmaz anılarla, hem kendimizi, hem dünyayı keşfedeceğimiz kıymetli deneyimlerle, yaşam enerjimizle, başarılarımızı kutlayarak yaşanmışlık katalım."
- Esnek oturma alanları tanıyan çok yönlü stüdyolar tasarlandı
Yaklaşık 14 bin metrekare alana kurulan yeni lise binasında, büyüklükleri 54 ila 79 metrekare arasında değişen 43 geniş öğrenme stüdyosu bulunuyor. Projenin mimari tasarımını DB Mimarlık, konsept tasarımını 180 Studio/Trung Le, iç mimari uygulamalarını ise PAB Mimarlık üstlenirken, tüm inşaat süreçleri Ark İnşaat tarafından yürütüldü.
Kolektif mimarisi ile öne çıkan bina, iç mekanları ve yapısı ile ekolojik ve sosyal yaşam döngüsünde doğayla bütünleşik bir deneyim sunuyor. Binadaki yaşam alanları, stüdyolar, ofisler ve sosyal ortak alanlar, farklı kullanıcıların ihtiyaç ve beklentilerine göre şekillendi.
İdeal ısı, gün ışığı etkisi, atriumlar, homojen yapay aydınlatma, taze hava sirkülasyonu, iklimlendirme, nem dengesi, ses izolasyonu, hacim akustiği, yangın güvenliği gibi birçok fiziksel deneyim kriteri hesaplanarak tasarlanan binada, tuğla, cam ve ahşap ağırlıklı malzemeler kullanıldı; iç mekanlarda ise pastel tonlarda renklere ağırlık verildi.
Binada fiziksel mekanların kullanım olanakları artırılırken, sınıflar da "stüdyo" olarak adlandırılarak, çok yönlü bir üretim vurgulanıyor.
Stüdyolardaki mobilyalar, kolay hareket ederek oturma düzeni kolayca değiştirilebiliyor. Projede öğrenci ve öğretmen arasındaki hiyerarşinin yanı sıra sınıfın "önü ve arkası" ayrımının kalktığı, öğrenciye kendi masa-sandalyesi dışında da esnek oturma alanları tanıyan çok yönlü stüdyolar tasarlandı.
Binada öne çıkan özel alanlar şöyle sıralanıyor: Ortak Çalışma Atölyesi, Yazma Merkezi, Merak Atölyesi ve Biyomimikri Laboratuvarı.