X

Göz kapağı estetiğine yönelik operasyonlar 15 yıl kalıcı etki sağlıyor

Medicana Bahçelievler Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Engin Barut:
- "Yeniden operasyon gereken vakalar az olmakla birlikte, bu vakaların çoğu yaş almaya bağlı ciltteki esnek yapının kaybolmasına bağlıdır"

25.09.2024 - 14:50

İSTANBUL - Medicana Bahçelievler Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Engin Barut, göz kapağı estetiğinin yaşlanma dışında travma, enfeksiyon ve genetik faktörler nedeniyle erken yaşlarda yapılabileceğini belirterek, işlemin etkisinin 15 yıla kadar sürebileceğini ifade etti.

Hastaneden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Barut, göz kapağına yönelik cerrahi operasyonlarına ilişkin detayları paylaştı.

Barut, "Genellikle yaş almaya bağlı kapak sarkmalarında tercih edildiği düşünülse de, göz kapağı estetiği travma, enfeksiyon ve genetik faktörlere bağlı olarak erken yaşlarda da uygulanabilir." açıklamasında bulundu.

Söz konusu operasyonlarda üst kapak ve alt kapak için farklı prosedürlerin uygulandığını belirten Barut, "Göz kapağı estetiği planlanırken öncelikle hasta değerlendirilerek üst kapak blefaroplasti için kapağın doğal kıvrımlı hattında işlem öncesi gerekli ölçümler yapılır. Alt kapak estetiği ise alt kapak kirpik hattından veya göz kapağının iç tarafında bulunan yerden transkonjonktival adı verilen yöntemle yapılabilir. İşlem sırasında bistüri veya koter adı verilen ısı ile kesi yapan cihazlar ya da özel bazı lazer teknolojileri kullanılır." ifadelerini kullandı.

Operasyon sonrası güneş ışınlarından korunmanın önemine dikkati çeken Barut, operasyon için genellikle kış ayları tercih edilse de işlemin yazın da yapılabildiğini belirtti.

Göz kapağı estetiğinin kalıcı bir işlem olduğunu vurgulayan Barut, "İşlemin etkisi 10-15 yıl kadar sürmektedir. İşlem sırasında genelde cilt fazlalığı alınsa da kas ve yağ dokuları da çıkarılabilir. Yeniden operasyon gereken vakalar az olmakla birlikte, bu vakaların çoğu yaş almaya bağlı ciltteki esnek yapının kaybolmasına bağlıdır." ifadelerini kullandı.

Barut, işlem sonrası hastaların genellikle birkaç gün soğuk kompres uygulaması ve başlarını yüksek tutmaları gerektiğini belirterek, ödem ve kızarıklık gibi etkilerin 1 hafta içinde kaybolduğunu, ikinci haftadan itibaren ise normal aktivitelere dönülebileceğini belirtti.

Operasyon sonrası hastaların normal hayata dönüş sürecine de değinen Barut, "Özellikle dikişler alınana kadar hastaların ağır işlerle uğraşmaması, spordan uzak durması istenir. İkinci haftadan itibaren hastalar normal aktivitelerine rahatlıkla devam edebilir. Kapak dikişleri 1 hafta sonra alınır ve birinci ay kontrolünde kapaklar en iyi halini almış olur." bilgisini paylaştı.

Barut, blefaroplastide kesi izlerinin üst göz kapağında göz kapağı katlanma yerinde, alt göz kapağında ise kirpik diplerinde kalacak şekilde yapıldığını aktararak, "Üst göz kapağındaki bu izler yaklaşık birinci aydan itibaren fark edilmez hale gelir, alt göz kapağındakiler ise ikinci aydan itibaren tamamen soluk bir hal alır." değerlendirmesinde bulundu.