X

Cumhuriyet’in 100. Yılında Çocuk ve Kadın Sağlığı farklı boyutlarıyla ele alındı

12.10.2023 - 11:17

-Altınbaş Üniversitesi tarafından düzenlenen Sağlık Kongresinde Cumhuriyet'in 100. Yılında Çocuk ve Kadın Sağlığı konuları konuşuldu

İSTANBUL - Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi ve Eczacılık Fakültesi tarafından düzenlenen Sağlık Kongresi'nde Cumhuriyet'in 100. Yılında Çocuk ve Kadın Sağlığı konuları masaya yatırıldı.

Altınbaş Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre, Dr. Yankı Yazgan, Prof. Dr. Oya Gökmen, Prof. Dr. Canan Seren gibi uzman akademisyen ve doktorların katıldığı kongrenin açılışını Üniversitenin Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Argun Karacabey yaptı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Karacabey, üniversite olarak Cumhuriyetin 100. Yılını geçen sene 10 Kasım'da Atatürk'ün manevi huzurunda Selanik'e gerçekleştirdikleri ziyaret ile kutlamaya başladıklarını hatırlattı.

Bir yıla yayılan sürede kitap yayınından, bilim ve sanata kadar pek çok önemli etkinlik düzenlediklerini kaydeden Karacabey, bu kapsamdaki sağlık kongresinin de Atatürk'ün önemli gördüğü iki temayı, Cumhuriyeti ve modern toplumu emanet ettiği çocuklar ile onları yetiştirecek kadınların sağlığını, gündeme getirerek farkındalık yaratmayı amaçladığını kaydetti.

19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Neonatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Canan Seren de ülkenin ilerlemesinde ana gücün, kaliteli, iyi yetişmiş insan gücü olduğunu belirterek, "1923 yılında sağlık personeli sadece 554 doktor, 60 eczacı, 4 hemşire, 560 sağlık görevlisi ve 136 ebeden oluştuğunu hatırlatarak, 1930-1940 arasında ise Cumhuriyetin ilk 10 yılında önemli bir sıçrama yaşandı. Hekim sayısı 1930'da 1182'ye, 1940'ta 2 bin 387'ye yükseldi." ifadelerini kullandı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin çocuk sağlığında gerçek bir başarı hikayesi yarattığına değinen Seren, şu değerlendirmelerde bulundu:

"İlk pediatri kliniği İstanbul Kadırga Kadın Doğum Kliniğinde 10 yatakla açıldı. 1928'de ilk özel pediatri eğitimi İstanbul Üniversitesi tıp Fakültesi Hastanesi'nde başladı. İzmir'de ülkemizin ilk çocuk hastanesi olan İzmir Behçet Uz Çocuk Hastanesi 150 yatakla açıldı. 1930'da Türk Pediatri Kurumu "Pediatristler Konseyi" adı ile açıldı. O tarihte Prof. Dr. Albert Eckstein Türkiye Cumhuriyeti'ndeki, ilk dört bulaşıcı hastalık olan sıtma, verem, trahom, frengi ile mücadeleyi başlattıktan sonra, çocuk sağlığı ve hastalıklarına odaklanıldı."

Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Başak Adaklı Aksoy ise ABD'de kişi başı kanser araştırma harcamasının 2006 verisine göre 267 dolar, Japonya'da 195 dolar, İtalya 185 dolar, Fransa'da 156 dolar, Yunanistan'da ise 134 dolar iken, bunun Türkiye'de 42 dolar olduğuna dikkati çekti.

AR-GE çalışmalarına gelecek 100 yılda daha fazla kaynak aktarılması gerektiğini belirten Aksoy, "2002'de Türk Pediatrik Onkoloji grubu ve Türk Pediatrik Hematoloji gruba veri birleştirmeye başladı. Sağlık Bakanlığı da protokolle bu sürece katılarak 2006'dan itibaren birleşik veri tabanı oluşturdular. Türkiye de şu anda kaç hasta var, nasıl tedavi edilmişler gibi verileri buradan takip edebiliyoruz." açıklamasında bulundu.(AA)