X

Biletbayisi.com, yaz ayarına ilişkin seyahat verilerini paylaştı

Yaz aylarında yurt içi seyahatlerde, Antalya, Bodrum, İzmir ve Dalaman en fazla talep gören destinasyonlar arasında yer aldı

19.09.2024 - 11:40

İSTANBUL - Biletbayisi.com, 2024 yaz aylarına ait en çok tercih edilen uçak, otobüs bileti ve araç kiralama verileriyle birlikte, tatilcilerin en çok tercih ettiği rotalara ilişkin istatistikleri yayımladı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre Biletbayisi.com, 2024 yaz sezonuna ait seyahat verilerini paylaştı. Buna göre, haziran, temmuz ve ağustos aylarını kapsayan yaz döneminde, kullanıcıların tatil ve seyahat alışkanlıkları dikkat çekici şekilde değişti.

Biletbayisi.com'un uygun fiyatlı uçak bileti satışları 2024 yaz aylarında oldukça yüksek oldu. Yaz aylarında yurt içi seyahatlerde, tatil destinasyonları büyük ilgi gördü. Antalya, Bodrum, İzmir ve Dalaman, en fazla talep gören destinasyonlar arasında yer alırken İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirler de iş seyahatleri nedeniyle önemli oranda uçak bileti satışına konu oldu.

Yurt dışı uçuşlarda, Avrupa şehirleri öne çıktı. Özellikle İspanya (Barselona ve Madrid), İtalya (Roma ve Milano) ve Fransa (Paris), Türk turistler tarafından en çok tercih edilen yurt dışı destinasyonlar oldu. Ayrıca, tatil bölgeleri ve egzotik destinasyonlara olan talep de artış gösterirken, Maldivler, Tayland ve Endonezya gibi ülkeler popüler hale geldi.

- Türk Hava Yolları, Pegasus ve SunExpress en çok tercih edilen havayolu firmaları oldu

Türk Hava Yolları, Pegasus ve SunExpress, yurt içi ve yurt dışı uçuşlarda en çok tercih edilen havayolu firmaları oldu. Türk Hava Yolları, özellikle uluslararası uçuşlarda geniş uçuş ağıyla öne çıkarken Pegasus ve SunExpress daha çok yurt içi seyahatlerde tercih edildi.

Yaz ayları boyunca uçak bilet fiyatlarında dönemsel dalgalanmalar gözlendi. Haziranda, okulların kapanmasıyla birlikte başlayan tatil sezonu, bilet fiyatlarını yukarı çekti. Özellikle temmuzda fiyatların zirve yaptığı, ağustosta ise tatilin son dönemine girilmesiyle birlikte bir miktar düşüş yaşandığı gözlemlendi.

Otobüs seyahati, özellikle yurt içi uzun mesafeli ulaşımda tercih edildi. Biletbayisi.com üzerinden yapılan otobüs bileti satışları, seyahat alışkanlıklarının değiştiğine dair önemli veriler sundu. Özellikle tatil beldelerine olan otobüs bileti taleplerinde artış gözlendi.

Yurt içi otobüs seyahatlerinde İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerden Ege ve Akdeniz bölgelerindeki tatil destinasyonlarına yoğun talep olurken Fethiye, Marmaris, Kuşadası gibi tatil beldeleri en çok otobüs bileti alınan destinasyonlar arasında yer aldı.

Otobüs bileti fiyatları, yaz aylarında dönemsel olarak arttı. Özellikle bayram dönemleri ve hafta sonları, talebin yoğun olduğu günlerde fiyatların yükseldiği gözlemlendi. Bununla birlikte, erken rezervasyon yapan yolcuların daha uygun fiyatlarla bilet temin ettiği görüldü.

Seyahat süreleri, destinasyona bağlı olarak farklılık gösterdi. Özellikle Ege ve Akdeniz gibi tatil bölgelerine olan uzun süreli otobüs yolculukları popüler hale geldi. Yolcular, rahat ve geniş koltuk seçenekleri sunan otobüs firmalarını tercih etme eğilimindeydi.

Yaz aylarında, araç kiralama hizmetlerine olan talep, tatil destinasyonlarında ve büyük şehirlerde artış gösterdi. Hem yerli hem de yabancı turistler, seyahat özgürlüğü ve esnekliği sağlayan araç kiralama hizmetlerini yoğun şekilde kullandı.

Kiralık araçlarda en çok tercih edilen modeller, aile arabaları ve SUV tipi araçlar oldu. Yakıt tasarruflu küçük segment araçlar da şehir içi ulaşımda tercih edildi.

- Araç kiralamada en çok talep gören bölgeler

Antalya, İzmir, Bodrum ve Dalaman gibi turistik destinasyonlar, araç kiralamada en çok talep gören bölgeler arasında yer alırken, İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde iş seyahati için araç kiralama talebi de yüksek oldu.

Araç kiralama fiyatları, yaz aylarında artan talep doğrultusunda yükseldi. Özellikle temmuzda fiyatların en yüksek seviyeye ulaştığı gözlemlendi.

2024 yaz sezonunda seyahat alışkanlıklarında önemli değişimler görüldü. Bireysel seyahat tercihleri öne çıkarken, kalabalık grup seyahatlerinin yerini daha kişisel ve esnek planlar aldı.

Otobüs ve uçak bileti satışlarında erken rezervasyon trendi güçlenirken, araç kiralama hizmetlerinde de çevrim içi platformlar aracılığıyla yapılan rezervasyonlarda artış oldu. Grup turlarından ziyade, kendi rotalarını çizmek isteyen turistler, özellikle tatil beldelerinde araç kiralama hizmetlerine yöneldi.