- Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı:
Çataldan sofraya kadar geçen serüven, bu çemberin içerisinde yer alan tüm paydaşlarımız için oldukça kıymetli. Bu serüveni herkes için kolaylaştırmanın yolu ise dijitalleşmeden geçiyor. Sürekli dile getirdiğimiz dijitalleşmenin bize en büyük katkısı verimliliktir
İSTANBUL - Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, Türkiye'nin ve yakın coğrafyanın en büyük inovasyon buluşması Türkiye Innovation Week'te "Akıllı Toprak, Akıllı Sofra: Dijital Çağda Gıda Yolculuğu" paneline konuşmacı olarak katılarak, dijital çağda gıda yolculuğunun uçtan uca akılla yani dijitalle yönetilmesi gerektiğini belirtti.
Arzum'dan yapılan açıklamaya göre, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ev sahipliğinde 10'uncusu bu yıl 23-25 Kasım'da Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen Türkiye Innovation Week, inovasyon meraklılarını buluşturdu.
İnovasyon ekosistemini geliştirmek, inovasyonun gücünü keşfedip geleceği şekillendirecek fikirleri bir araya getirmek amacıyla düzenlenen etkinlikte, alanında uzman onlarca konuşmacının katıldığı panel ve konferanslar gerçekleştirildi.
"Akıllı Toprak, Akıllı Sofra: Dijital Çağda Gıda Yolculuğu" paneline konuşmacı olarak katılan Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı, tarımda inovasyon ve akıllı sofralar için atılması gereken adımları katılımcılarla paylaştı.
"Akıllı" söyleminin bir dönüşüm süreci ve bir dönüşüm hikayesi olduğunu aktaran Kolbaşı, tarımda inovasyon için atılması gereken adımlar hakkında görüşlerini aktardı. Dijital çağda gıda yolculuğunun uçtan uca akılla yani dijitalle yönetilmesi gerektiği inancında olduğunu belirten Kolbaşı, "Ancak bu şekilde bir süreç yönetimi kurgular ve bunu uygulamayı başarırsak gıdada istediğimiz sonuçlara ulaşabiliriz. Gıda yolculuğunu akılla yönetebiliriz." ifadesini kullandı.
Dijitalleşmenin önemine dikkati çeken Kolbaşı, şunları kaydetti:
"Çataldan sofraya kadar geçen serüven, bu çemberin içerisinde yer alan tüm paydaşlarımız için oldukça kıymetli. Bu serüveni herkes için kolaylaştırmanın yolu ise dijitalleşmeden geçiyor. Sürekli dile getirdiğimiz dijitalleşmenin bize en büyük katkısı verimliliktir. Eğer biz doğru veriyi alabilir ve yönetebilirsek bunun karşılığını hem tarımda hem de sanayide rahatlıkla alabiliriz. Ülkemiz, Atlantik kıyılarından Çin'in batısına kadar olan coğrafyada yer alan oldukça önemli ve kritik bir üretim üssü. İkinci yüzyılımızda akıllı toprak, akıllı gıda ve akıllı ürünler ile kültürümüzü dünyaya kolaylıkla yayabilir ve markalaştırabiliriz."
Ortak sorunlara ortak çözümler aranmalı, yatırımlar ortak bir kararla planlanmalı
Murat Kolbaşı, tüm süreçlerin akıllı teknolojilerle birbirine bağlandığı bir gıda zincirinin akıllı sofraların ilk adımı olacağını belirterek, insanın süreçlerdeki yerinin sadece teknolojinin kontrol ve yönetiminde olması gerektiğini aktardı.
İnsanların ortak akıl ve ortak bir süreç planlamasında buluşması gerektiğini vurgulayan Kolbaşı, şunları aktardı:
"Ulaşılabilir ve israf edilmeyen gıda için sektörün eksik noktaları, açık alanları ve yanlışları tespit edilip geliştirilecek teknolojiler tüm paydaşların katılımıyla yapılmalı. Sektörün tüm paydaşları olarak amacımız, miktar olarak israfın önlenmesi olduğu gibi ürünlerin niteliği açısından da değerinin korunması olmalı. Ancak bu şekilde kullanıcılar, sektörümüz ve dünyamız açısından gerçek bir katma değer yaratabiliriz. Aksi halde teknoloji ve ürün üretmekten başka bir şey yapamayız. Sorun ve çözüm ortadayken yine elimizde böylesi hızla gelişen bir güç varken, amacımız insanlığa her anlamda hizmet eden bir gıda süreci yaratmalıyız. Yoksa her yıl üretilen milyonlarca dolarlık tarım ürünü, milyarlarca dolarlık teknoloji ve AR-GE yatırımının çöpe gittiğini izleyeceğiz."
Etkinliğin stratejik partnerleri arasında da yer alan Arzum, etkinlik alanında kurduğu OKKA standıyla katılımcılara Türk kahvesi ikramı gerçekleştirdi. Stratejik partnerlerin ödülle onurlandırıldığı etkinlikte Murat Kolbaşı da plaket aldı.(AA)