Altınbaş Üniversitesi'nden "Ergonomik Ayna Projesi"

Altınbaş Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muzaffer Aydemir:
- "Bu proje de ergonomiyi günlük hayatın bir parçası haline getirerek, insanların sıkça kullandığı aynaları daha işlevsel hale getirmeyi amaçlıyor"

19.08.2024 - 12:16

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, Ergonomik Ayna Projesi ile yeni nesil aynalar, dokunmatik ekranları ve akıllı yazılımlarıyla, gündelik yaşamın birçok ihtiyacını tek bir noktadan karşılamayı hedefliyor.

Türk Patent ve Marka Kurumundan "faydalı model/patent" onayı alan "Akıllı Ayna Sistemi ve Yöntemi," web tabanlı arayüz sunarak kullanıcılarına kolay ve etkili bir deneyim sağlıyor. Dokunmatik ekranı ve parmakla kontrol edilebilen yapısıyla mobil cihaz deneyimine benzer bir kullanım sunan sistem, çeşitli fonksiyonlarıyla kullanıcıların hayatını kolaylaştırıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Altınbaş Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muzaffer Aydemir, geliştirilen projeyle ergonomi kavramının teknolojiyle birleştirildiğini vurgulayarak, "Ergonomi, iş yaşamından kişisel yaşama kadar birçok alanda insan-makine uyumunu inceleyen bir bilim dalı. Bu proje de ergonomiyi günlük hayatın bir parçası haline getirerek, insanların sıkça kullandığı aynaları daha işlevsel hale getirmeyi amaçlıyor." değerlendirmesinde bulundu.

- Tarih, saat, takvim ve ulusal bayramlar gibi bilgiler kullanıcıya sunuluyor

Aydemir, akıllı ayna sistemi sayesinde tarih, saat, takvim ve ulusal bayramlar gibi bilgilerin kullanıcıya sunulduğunu, güncel haberler, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) son depremler hakkında verdiği bilgiler ve hava durumu gibi verilerin de aynada görüntülenebildiğini belirtti.

Kullanıcıların kendi takvimlerini aynayla entegre edebileceğini, önemli günler ve randevular için hatırlatmalar alabileceğini kaydeden Aydemir, "Sistem, hava durumu verilerine göre kombin önerileri sunarak kullanıcıların giyinme tercihlerine yardımcı oluyor. Eğlence ve hobiler içinse ulusal ve uluslararası futbol maçlarının durumları, Amerikan Basketbol Ligi (NBA) istatistikleri ve Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)/SpaceX fırlatma takvimi gibi bilgilere de hızlıca erişim sağlanıyor. Sesli komut özelliği sayesinde, kullanıcılar aynadan uzakta olsalar bile sistemi kontrol edebiliyor ve asistanın sesli yanıtlarıyla ergonomik bir deneyim yaşayabiliyor." ifadelerini kullandı.

Aynanın uzun yıllar kullanılabilecek şekilde tasarlandığını ve çevre dostu olduğunun altını çizen Aydemir, şunları kaydetti:

"Düşük güç tüketimiyle dikkat çeken bu sistem, çevre dostu bir yaşamı destekliyor. Uzun yıllar boyunca güvenle kullanılabilecek şekilde tasarlanan akıllı ayna, ekran yanmaları gibi teknik sorunlara karşı da önlemlerle donatılmış durumda. Ayrıca, kapatma, yeniden başlatma veya uyku moduna alma gibi seçeneklerle kullanıcılar sistemi istedikleri gibi yönetebiliyor."

Projeyi geliştirenler arasında, Aydemir'in yanı sıra üniversitenin Uygulamalı Bilimler Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Osman Nuri Uçan, Dr. Öğretim Üyesi İncilay Yıldız ve Araştırma Görevlisi Merve Nur Barun ile öğrencileri Tamer Afyon ve Mertcan Davulcu yer alıyor.