X

Alternatif Bank "Erişilebilir Bankacılık Terimleri Sözlüğü" projesini hayata geçirdi

Alternatif Bank Genel Müdürü Kaan Gür:
- "Sunduğumuz tüm hizmetlerin herkes tarafından eşitlik çerçevesinde kolaylıkla ulaşılabilmesini öncelikli hedefimiz kabul ediyoruz"

21.04.2024 - 15:16

İSTANBUL - Alternatif Bank, Türkiye'de ve bankacılık sektöründe bir ilk olan "Erişilebilir Bankacılık Terimleri Sözlüğü" projesini hayata geçirdi.

Alternatif Bank açıklamasına göre, banka, Toplumsal Haklar ve Araştırma Derneği (TOHAD) ve İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği (İED) ile işbirliği içinde yürüttüğü projeyle, günlük hayatta en sık kullanılan bankacılık terimlerini, işaret dili, sesli betimleme ve sadeleştirilmiş metin desteğiyle anlattığı kısa videolardan oluşan bir içerik serisi haline getiriyor.

Başta işitme engelliler, yaşlılar ve düşük finansal okuryazarlığa sahip kişiler olmak üzere, toplumda bankacılık terimlerini anlamada yaşanan zorluklardan yola çıkarak tasarlanan içerik serisinin ilk etabında en sık kullanılan 28 temel terim için özel videolar üretildi. Projenin kısa bir süre içinde 100'ün üzerinde bankacılık terimini kapsayan bir video kütüphane haline dönüşmesi planlanıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Alternatif Bank Genel Müdürü Kaan Gür, Alternatif Bank olarak kurum kültürlerinin temel unsurlarından birinin "insan odaklılık" olduğunu ifade etti.

Gür, "Sunduğumuz tüm hizmetlerin herkes tarafından eşitlik çerçevesinde kolaylıkla ulaşılabilmesini öncelikli hedefimiz kabul ediyoruz. Bu anlayıştan hareketle, engelli bireylerin bankacılık hizmetlerinden eşit şekilde yararlanabilmesi için, sektörümüze örnek olacak bir yola çıktık ve Engelsiz Bankacılık yaklaşımıyla bir dizi uygulamayı hayata geçirdik. Bu kapsamda en yenilikçi projelerimizden biri de üniversite öğrencilerine yönelik düzenlediğimiz Engelsiz Bankacılık Ideathonlarının değerli bir çıktısı olan Erişilebilir Bankacılık Terimleri Sözlüğü oldu." ifadelerini kullandı.

İşitme engelliler başta olmak üzere, toplumun önemli bir kısmının bankacılık terimlerini anlamada zorluklar yaşadığını kaydeden Gür, "Bunun arkasında düşük finansal okuryazarlık kadar, pek çok bankacılık teriminin ne yazık ki Türk işaret dilinde tam bir karşılığının bulunmaması ya da henüz tercüme edilmemiş olması yatıyor. Bu sorunu çözmek için gerçekleştirdiğimiz çalışmamızla finansal kapsayıcılık adına önemli bir adım attığımıza inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Amacımız sektörümüzde bir zihniyet değişimine öncü olabilmek

Alternatif Bank Kurumsal İletişim Müdürü Levent Ulusoy ise yoğun bir hazırlık süreci gerektiren projeye günlük hayatta en sık kullanılan bankacılık terimlerini belirleyerek başladıklarını ifade etti.

Ulusoy, "Bu terimleri işaret dili uzmanları, akademisyen ve STK temsilcilerinden oluşan kıymetli bir ekibin katkılarıyla, işaret dili, sesli betimleme ve sadeleştirilmiş metinler kullanarak kısa video içerikler haline getirdik. Bu sayede başta işitme engelliler olmak üzere, farklı engel gruplarının kolaylıkla anlayabileceği bir içerik havuzu oluşturduk. Geçen yıl 6 terim ile pilot olarak başladığımız projede şu anda 28 terime ulaştık.

Bu seriyi kısa süre içinde 100'den fazla terimle zenginleştirerek, finansal kapsayıcılığa hizmet eden ve herkesin kullanımına açık bir sözlük haline getireceğiz. Amacımız Engelsiz Bankacılık alanında sadece kuralları uygulayan bir kurum olmakla yetinmeyip, sektörümüzde bir zihniyet değişimine öncü olabilmek. Bunun için de üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz." açıklamasında bulundu.