İSTANBUL - Alternatif Bank, "Engelsiz Bankacılık" alanında Türkiye'deki ilk kapsamlı sosyal etki araştırmasının sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.
Bankadan yapılan açıklamaya göre, Alternatif Bank, "Engelsiz Bankacılık" alanında yürüttüğü çalışmaların sosyal etkisini ölçümlemek amacıyla Koç Üniversitesi Sosyal Etki Forumu (KUSIF) ile sosyal etki araştırması gerçekleştirdi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Alternatif Bank Genel Müdürü Ozan Kırmızı, banka olarak sundukları tüm hizmetlere herkesin eşit ve kolayca ulaşabilmesini kurumsal öncelikleri arasında gördüklerini söyleyerek, "Bu anlayışla, yaklaşık 5 yıldır yürüttüğümüz 'Engelsiz Bankacılık' çalışmalarımızla, bankacılık hizmetlerimizi herkesin erişebileceği şekilde tasarlamanın ve sunmanın önemine inanarak, 'yardım temelli değil hak temelli' bir yaklaşımla faaliyetlerimize devam ediyoruz." ifadelerini kullandı.
Kırmızı, 2019 yılından bu yana erişilebilirlik ve engelleri kaldırmak noktasında sağladıkları eforun paydaşları ve kamuoyu arasında nasıl bir etki yarattığını ölçümlemek istediklerini aktardı.
Sosyal projelerin etkisin ölçümlemenin daha zor ve karmaşık bir yaklaşımı beraber getirdiğini aktaran Kırmızı, şunları kaydetti:
"Biz de bu doğrultuda bu alandaki en muteber kurumlardan biri olan KUSIF ile geçtiğimiz yıl önemli bir iş birliğine imza attık. Değerli KUSIF ekibine, 'Engelsiz Bankacılık' alanında yürüttüğümüz tüm bu çalışmaları akademik bir zemine oturttukları, çok farklı ve uzman gözüyle detaylı şekilde analiz edip bize yepyeni bakış açıları kattıkları için çok teşekkür etmek istiyorum. Gerçekten büyük bir emek ve mesai harcadılar, ortaya da bize göre çok çok değerli ve anlamlı, yine sektörümüze örnek olacak bir çalışma çıktı.
Gördüğümüz sonuçlar, Bankamızın yaratmak istediği değişim ve etki hedefine ulaşma konusunda doğru adımlarla ilerlediğini objektif bir şekilde gösterdi. Engelsiz Bankacılık alanındaki çalışmalarımızla özellikle çalışanlarımız ve diğer iç paydaşlarımızda farkındalık ve sahiplenme konusunda önemli bir yol kat ettiğimizi görüyoruz. Dış paydaşlarımızda ise olumlu bir hareketin başladığını görüyoruz. Bu çerçevede yapılan kapsamlı ölçümleme ve bulgular bundan sonraki süreçte çalışmalarımızı şekillendirecek."
"Engelsiz Bankacılık" alanındaki çalışmalarına hız kesmeden devam edeceklerini vurgulayan Kırmızı, "'Engelsiz Bankacılığı' sadece bir sorumluluk çalışmasından öte, stratejik hedeflerimizden olan çalışan ve müşteri deneyiminde mükemmeliyet arayışımızın bir tamamlayıcısı ve de marka kimliğimizin bir parçası olarak görüyoruz." açıklamasında bulundu.
Sosyal etki yönetiminin önemine vurgu yapan Koç Üniversitesi Sosyal Etki Forumu (KUSIF) Yönetici Direktörü Dr. Gonca Ongan sosyal etki yönteminin önemine vurgu yaparak, "Araştırma ve bulguların, bankanın sürdürebilirlik odaklı kalıca bir etki yöntemi süreci oluşturmasında katkı sağlayacağına ve gelecek faaliyetleri için yol haritası sunacağına inanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Ongan, engelsiz bankacılık kapsamında yürütülen faaliyetlerle, farklı paydaş gruplarında değişimlerin gözlemlendiğini ve bu noktada araştırmanın öncelikli paydaş grubu arasında olan banka çalışanlarında tematik alanlarda kayda değer değişimlerin yaşandığını belirtti.
Nicel ve nitel yöntemlerin kullanıldığı araştırma 6 ay sürdü. Banka çalışanlarında yaşanan değişimlerin dikkati çektiği araştırmada Alternatif Bank çalışanlarının farkındalık ve sahiplenme seviyelerinde önemli artışlar gözlemlendi.
Alternatif Bank yapılan bu araştırma ile sadece bankacılık alanında değil, toplumun geniş bir kesiminde farkındalık oluşturmayı hedefliyor.