İSTANBUL - Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) ve TÜSİAD işbirliğiyle Vodafone Business destekçiliğinde gerçekleştirilen eTürkiye (eTR) Ödülleri'nin tanıtım toplantısı tamamlandı.
Vodafone'dan yapılan açıklamaya göre, elektronik devletten dijital devlete geçiş sürecindeki örnek uygulamalara dikkat çekilmesi, yenilikçi girişimlerin kamuoyuna tanıtılması, desteklenmesi ve özendirilmesi, bu yöndeki uygulamaların yaygınlaştırılması hedefiyle bu yıl 16'ncı kez gerçekleştirilecek olan eTürkiye (eTR) Ödülleri'nin tanıtım toplantısı düzenlendi.
İşletmelerin dijitalleşmesine liderlik etme vizyonuyla faaliyet gösteren ve sunduğu teknoloji çözümleriyle şirketlerin dijital dönüşümünü sağlayan Vodafone Business'ın da destekçisi olduğu 16'ncı eTR Ödülleri'ne başvurular başladı. Başvurular, 1 Ekim'e tarihine kadar kabul edilecek.
eTR Ödülleri kapsamında "Ekonomik Etki Ödülü", "Vatandaş Memnuniyeti Etkisi Ödülü", "Çevre ve Sürdürülebilirlik Etkisi Ödülü", "Kamu-Girişimci İş Birliği Etkisi Ödülü" olmak üzere dört ana kategorinin yanı sıra "Ana Destekçi Ödülü", "En İyi Strateji Ödülü" ve "En İyi Gelişim Gösteren Proje Ödülü" olmak üzere üç kategoride de özel ödüller sahiplerini bulacak.
Kamu kurumları ve belediyelerin başvurabileceği yarışma kapsamında, eTR yürütme kurulunca uygun görülen projeler konunun uzmanı bağımsız akademisyenler tarafından eTR'nin web sitesinde yayınlanan kriterlere göre değerlendirilecek ve finalistler belirlenecek.
Kamuoyuna tanıtılan projeler içinden kazananlar, iş dünyası temsilcileri, akademisyenler ve konuyla ilgili otoritelerden oluşan canlı jüri oylamalarıyla belirlenerek ödüllendirilecek.
İlk değerlendirme sonucunda belirlenecek finalistler ise ekim ayının sonunda yapılacak etkinlikle kamuoyuna duyurulacak.
Kamu hizmetlerinin etkinleştirilmesinde kullanılmasına yönelik bir kılavuz sunabilir
Açıklamada tanıtım toplantısındaki konuşmasına yer verilen Vodafone Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Engin Aksoy, Vodafone olarak, dijitalleşmenin, Türkiye ekonomisini dönüştürecek ve kalkınma hedeflerinin gerçekleştirilmesi sürecine ivme katacak bir unsur olduğuna inandıklarını belirtti.
Türkiye'nin e-Devlet konusunda güçlü bir konumda olmasının, 2030'a giden süreçte e-Devletten dijital devlete geçişi mümkün kıldığını vurgulayan Aksoy, "Ulusal dijital devlet ve kamu bulut bilişim stratejilerinin tamamlanarak uygulamaya geçirilmesi, açık kamu verisi kullanarak değer yaratılmasına yönelik girişimlerin başlatılması, kamuda bulut bilişim sistemlerinin yaygınlaştırılması, bu süreci kolaylaştıracak adımlar olacak." ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin kamuda dijital dönüşümü yönlendirmek üzere evrensel politika çerçevesi ve ülkelerin uygulama deneyimleriyle özgün ihtiyaçlarını da dikkate alarak ulusal bir politika belgesini hazırlaması faydalı olacağını vurgulayan Aksoy, "Uygulama süreçleriyle birlikte bu belge dijital devlet ilkelerinin bir bütün olarak devlet işleyişi ve kamu hizmetlerinin etkinleştirilmesinde kullanılmasına yönelik bir kılavuz sunabilir. Vodafone olarak, ülkemizin dijital geleceği açısından kritik önemde olan politikaların geliştirilmesine katkı vermeye hazırız." açıklamasında bulundu.
TBV Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı da son yıllarda yapay zekayla birlikte birçok küresel ve yerel soruna çözüm bulma olasılığının arttığını belirtti.
Kabuk değiştiren dünyada oluşan olanakların değerlendirebilecek ülkeler ve kurumlar için büyük fırsatlar oluşturduğuna dikkati çeken Eczacıbaşı, "eTR Ödülleri'nde bu yıl da kamusal hizmetlerin sunumunda bilgi ve iletişim teknolojilerinden faydalanan projeleri ödüllendireceğiz. Bu projeler, verimli, yaygın ve şeffaf bir idari örgütlenmenin kurulmasına katkı sağlayacak." değerlendirmesinde bulundu.
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan da eTR Ödüller'iyle, dijital dönüşüm konusunda farkındalık oluşturmayı ve başarılı projelerin görünürlüklerine, ilham kaynağı olmalarına ve yaygınlaşmalarına aracılık etmeyi amaçladıklarını kaydetti.