Güncel

"Akıllı Çocuk Sofrası" gıda israfına dikkati çekiyor

Banvit BRF CEO'su Tolga Gündüz:
- "Tasarruf sağlanması ve israfın azaltılması yönünde akılcı, düşük maliyetli ve hızlı sonuç verebilecek önlemlerin alınması gerekiyor"

İSTANBUL - Sürdürülebilirlik uygulamalarında gıda israfı ve bilinçli beslenme konularını da odağına alan Banvit BRF'in Akıllı Çocuk Sofrası projesi, "Küresel Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü"nde gıda israfı ve bilinçli beslenme konusuna dikkati çekiyor.

Banvit'ten yapılan açıklamaya göre, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) 2022'de yayınladığı "Dünyada Gıda Güvenliği ve Beslenme" durum raporuna göre, 2021'de açlıkla karşı karşıya olan kişi sayısı 2020 yılına göre 46 milyon, Kovid-19 salgınının başladığı 2019'a göre ise 150 milyon artarak 828 milyona ulaştı.

Bu rakamlarla toplam dünya nüfusu içinde açlıkla mücadele edenlerin oranı 2019'da yüzde 8 iken 2020 ve 2021'de görülen artışın ardından yüzde 9,8'e yükseldi. Raporda, Birleşmiş Milletler'in 2030 yılında açlık ve kötü beslenmeyi sona erdirme hedeflerine ulaşmada daha da geriye düşüldüğü belirtiliyor.

Ayrıca 2021 FAO Gıda Kaybı Endeksi raporuna göre dünyada üretilen gıdanın neredeyse 1,5 milyar tonu her yıl israf ediliyor. Türkiye'de ise yılda yaklaşık 8 milyon ton gıda çöpe gidiyor. Bu verilerden yola çıkan FAO'nun girişimiyle her yıl 29 Eylül tarihi "Küresel Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü" olarak kutlanıyor.

Gıda sürdürülebilirliği açısından son derece önemli olan gıda israfı konusu, Türkiye'nin önde gelen beyaz et üreticilerinden Banvit BRF'in de en başta gelen gündem maddeleri arasında yer alıyor. Şirket, Akıllı Çocuk Sofrası projesi ile toplumsal alandaki sürdürülebilirlik uygulamalarında gıda israfı ve bilinçli beslenme konularına odaklanıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Banvit BRF Üst Yöneticisi (CEO) Tolga Gündüz, sürdürülebilirlik odaklarının üretim süreçleri ile sınırlı olmadığını ve toplumsal alanda yürüttükleri Akıllı Çocuk Sofrası projesi ile gıda israfının azaltılmasına katkı sağlamayı hedeflediklerini belirtti.

Gündüz, "Dünyada pek çok insanın sağlıklı gıdaya erişememesinin en önemli nedenlerinden birisi de gıda israfı. Oysa bu israfın sadece dörtte birinin önüne geçilmesi, açlık çeken yaklaşık 830 milyon insanın beslenmesine yetiyor. Tasarruf sağlanması ve israfın azaltılması yönünde akılcı, düşük maliyetli ve hızlı sonuç verebilecek önlemlerin alınması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Çocuklara erken yaşta bilinçli gıda tüketimi alışkanlıkları kazandırmak ve gıda israfının önüne geçecek bir neslin yetişmesine destek olma hedefiyle çalıştıklarını aktaran Gündüz, şunları kaydetti:

"Akıllı Çocuk Sofrası, beslenme ve pedagoji alanlarında uzman danışmanların desteği ile aile, öğretmen ve çocuk eğitimleri olmak üzere, gıda israfını önleme konusunda kapsayıcı bir yol haritası çiziyor. Çocuklarımıza bırakacağımız en değerli mirasımız yaşanabilir bir dünya. Bugün olduğu gibi bundan sonra da Banvit BRF olarak çalışmalarımıza ara vermeden devam edeceğiz."

Kaynak: ANADOLU AJANSI