Ağrı Yaşam

6. Uluslararası Türkiye’deki En İyi On Arkeolojik Keşif ve Büyük Tufan Sonrası Anadolu’daki Arkeolojik İzler Konulu Konferans

Ağrı/Doğubayazıt İnanç Turizmini Araştırma ve Geliştirme Derneği'nin ev sahipliğinde, Anadolu Medeniyetler Müzesi'nde düzenlenen ve Türkiye'deki arkeolojik çalışmaların öne çıkanlarını ele alan 6. Uluslararası Türkiye’deki En İyi On Arkeolojik Keşif ve Büyük Tufan Sonrası Anadolu’daki Arkeolojik İzler Konulu Konferans, Ankara'da gerçekleştirildi.

Ankara'da düzenlenen 6. Uluslararası Türkiye'deki En İyi On Arkeolojik Keşif ve Büyük Tufan Sonrası Anadolu'daki Arkeolojik İzler Konulu Konferans, alanında uzman isimleri bir araya getirdi.

Açılış konuşmalarını Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürü Yusuf Kıraç, Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Hakkı Alma ve Hong Kong Müzesi ve NAMI Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Man Fai Yuen gerçekleştirdi.

Program, "Ağrı Dağı'nın Ruhu" başlıklı sunum ile devam etti. Araştırmacı ve yazar Mücahit Özden Hun, Ağrı Dağı ve bölgenin arkeolojik önemine dikkat çekti. Ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı Müşaviri Asım Keser, "Sürmeli Çıkuru/Iğdır Havalisi Halk Yaşamında Nuh Tufan'ın İzleri" konulu bir konuşma yaptı.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nden Arkeolog Melek Yıldızturan, Misis'teki Ölümsüzlük Şehri ve Misis Mozaiğinde Nuh'un Gemisi hakkında bilgi verdi. Şair ve yazar E.Muhsin Bulut, "Nuh'un Gemisinin İzinde Mehmet Eraslan Gemi Müze Projesi"ni anlattı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan Hasan Torlak ise Anadolu florası ve Ağrı Dağı'nın endemik bitki örtüsü üzerine bir sunum yaptı.

Eski Ağrı Milletvekili Hanefi Alır, Mukaddes Kitaplarda Tufan ve Hz. Nuh'un Gemisi'nin hikayesini ele aldı. Iğdır Üniversitesi'nden Doç. Dr. Adem Yulu, Ağrı Dağı'nın yamacındaki tarihi Axura Köyü'nün hikayesini anlattı.

Konferans, Shu Wah Yuen'in Hong Kong Ağrı Dağı Nuh'un Gemisi Müzesi'ni kurma ve tanıtma çalışmaları, Dr. Iraklı Anchabadz'ın Neolitik Çağ üzerine sunumu ve Iğdır Üniversitesi'nden Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ali Sevgi'nin Ağrı Dağındaki volkanik oluşumların tarihi seyri üzerine yaptığı konuşma ile devam etti.

Hong Kong TvB Genel Yayın Yönetmeni Wing Cheng Yeung, Hong Kong basınında Nuh'un Gemisi konusunu ele aldı. Günün son sunumu ise Hititolog Mine Çifçi tarafından yapıldı ve Sümer Tabletlerinden bir Anadolu okuması sunuldu.

Konferansın sonunda Ağrı/Doğubayazıt İnanç Turizmini Araştırma ve Geliştirme Derneği tarafından bir basın bülteni yayımlandı. Bülten, "İnsanlığın 2. Doğuşu" olarak kabul edilen Hz. Nuh'un Gemisi'nin izlerinin sürülmesi ve Ağrı Dağı'nın tanıtılması üzerine odaklandı.

Ağrı/Doğubayazıt İnanç Turizmini Araştırma ve Geliştirme Derneği tarafından Anadolu Medeniyetler Müzesinde düzenlenen konferansa Iğdır Üniversitesi Rektörü Hakkı Alma, Ağrı eski Milletvekili Hanifi Alır, Ağrı eski İl Kültür ve Turizm Müdürü Ebumuhsin Bulut, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müşaviri Asım Keser gibi önemli isimler katıldı. Ayrıca, Doğubayazıt İnanç Turizmi Derneği'nin temsilcileri, çeşitli bilim insanları, Hong Kong TvB Genel Yayın Yönetmeni ve Hong Kong NAMI Başkanı ile Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürü Yusuf Kıraç da etkinliğe iştirak etti.