Sağlık

2030'da bugünkü standartlarda yaşayabilmemiz için 3 dünyalık kaynağa ihtiyaç var

İstanbul Bilgi Üniversitesi Çevre, Enerji ve Sürdürülebilirlik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Aydemir:
-"Ekosistemlerin yalnızca yüzde 15’ini restore etmek bile canlıların yaşam alanlarını iyileştirerek biyolojik yok oluşları yüzde 60 azaltabilir"

İSTANBUL - İstanbul Bilgi Üniversitesi Çevre, Enerji ve Sürdürülebilirlik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Aydemir, küresel sıcaklık artışını 2 derecenin altında tutmak için sera gazı emisyonlarının 2030'a kadar yarıya indirilmesi gerektiğini belirtti.

Üniversiteden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Aydemir, Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yayınlanan "Restorasyon Nesli Olmak: İnsanlar, Doğa ve İklim İçin Ekosistem Restorasyonu" raporuna dikkati çekerek, "Küresel sıcaklık artışını 2 derecenin altında tutmak için sera gazı emisyonlarının 2030'a kadar yarıya indirilmesi gerekiyor. Bunun için ise yalnızca üretim süreçlerini karbonsuz hale getirmek yeterli değil, aynı zamanda doğal karbon deposu görevi gören ekosistemlerin yenilenmesi gerekiyor. Bu kapsamda 2,5 milyar hektar orman, ekin ve otlak alanının iyileştirilmesi, 2030'a kadar gerekli olan karbon emisyonu azaltımının üçte birini sağlayabilir." ifadelerini kullandı.

-1 milyon canlı türü tehlike altında

Biyolojik çeşitliliğin azalmasındaki hayati sebeplerden birinin ekosistemler ve yaşam alanlarının yok olması olduğunu belirten Aydemir, "Arazi ve okyanusların bozulmasının durdurulup tersine çevrilmesiyle tehlike altındaki 1 milyon canlı türünün kaybının önlenmesi sağlanabilir. Ekosistemlerin yalnızca yüzde 15'ini restore etmek bile canlıların yaşam alanlarını iyileştirerek biyolojik yok oluşları yüzde 60 azaltabilir." ifadelerine yer verdi.

Aydemir, artan nüfus için gıda güvenliğinin sağlanması ve buna bağlı olarak insanların refahının sürdürülebilirliği konusunda restorasyonun gerekliliğine dikkat çekerek, "Bugün 1,6 dünyaya eşdeğer kaynak kullanıyoruz, 2030 yılında bugünkü standartlarda yaşayabilmek için 3 dünyalık kaynağa ihtiyaç duyacağımız öngörülüyor. Tarım alanları ve ormanlık alanların yenilenmesi bile 1,3 milyar insan için gıda güvenliğini artırma potansiyeline sahipken deniz ve okyanusların restorasyonu sayesinde balıkçılık üretimi 16,5 milyon ton artırılabilmekte ve yıllık 32 milyar dolar değerinde ekonomik fayda sağlanabilmekte." değerlendirmesinde bulundu.

-Ekosistemlerin iyileştirilmesi dünyayı 10 trilyon dolar zarardan kurtarabilir

Ekosistemlerin iyileştirilmesinin dünyayı çevresel sorunlar nedeniyle 2050 yılına kadar oluşabilecek 10 trilyon dolarlık bir zarardan koruyabileceğini kaydeden Aydemir, büyüyen nüfusun ihtiyaç duyacağı gıdadan suya kadar birçok kaynağı yalnızca restore edilmiş ekosistemlerin sağlayabileceğini aktardı.

Aydemir, Birleşmiş Milletler'in ekosistem restorasyonu için öngördüğü planın tehlikeli bir şekilde bozulan sekiz ana ekosistem türüne odaklandığını söyleyen Aydemir, "Bu ekosistem türleri ormanlar, okyanuslar ve kıyılar, kentsel alanlar, tatlı sular, turbalıklar, tarım arazileri ve dağlardan oluşuyor. Bu alanların korunması adına atılacak adımlar fotosentez, karbon tutma, besin döngüsü ve suyun filtrelenmesi gibi kilit süreçlerin güçlendirilmesi ve biyolojik çeşitliliğin geri kazandırılması." yorumunu yaptı.

Kaynak: ANADOLU AJANSI