Küresel Isınma Nedir?
Küresel Isınmanın Tanımı: İnsanlar tarafından atmosfere verilen gazların sera etkisi yaratması sonucunda, dünya yüzeyinde sıcaklığın artmasına küresel ısınma denilmektedir. KÜRESEL ISINMA NEDİR? Atmosfere salınan gazların neden olduğu düşünülen sera etkisinin sonucunda, dünya üzerinde yıl boyunca kara, deniz ve havada ölçülen ortalama sıcaklıklarda görülen artışa verilen isimdir. Kısacası atmosferdeki zararlı gazların ortalama sıcaklığı arttırmasına denir.
Küresel Isınma Neden Olur?
- Küresel iklim değişikliğinin temel nedenleri; nüfus artışı ve buna bağlı enerji tüketimi, toprak kullanımı, uluslararası ticaret ve ulaşım gibi diğer insan aktivitelerindeki artış ile sanayinin gelişmesidir.
İklim değişikliğinin asıl nedeni küresel ısınmadır. - Bunun sebebi ise atmosferdeki "sera gazlarının" artmasıdır. Sera gazı emisyonlarının insan faaliyetleri ile arttığı bilinmektedir.
- Karbondioksit (CO 2) en önemli sera gazı olup; araç egzozlarından, ısınma amaçlı yakılan yakıtlardan, fabrika bacalarından atmosfere bırakılmaktadır.
Sonuçları Neler?
Küresel ısınmanın hali hazırda birçok etkisini yaşayarak görüyoruz. İşte, küresel ısınmanın sonuçları; Buzulların erimesi, yağmur miktarındaki sağanak şeklinde yağışlarda artış, denizlerin su düzeyinde yükselme, fırtına ve sel hasarlarının artması, tundraların erimesi, buharlaşma miktarında artış ve kuraklık.
Maddeler Halinde Küresel Isınmanın Sonuçları
- Su sıkıntısı başlayacak
- Kuzey Amerika'da kum fırtınaları tarımı yok edecek.
- Deniz seviyeleri yükselecek.
- Peru'da 10 milyon kişi su sıkıntısı çekecek.
- Mercan kayalıkları yok olacak.
- Gezegendeki canlı türlerinin yüzde 30'u yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.
- Denizler 5 m. yükselecek
- Deniz seviyesi ortalaması 70 metre olacak. Dünyanın yiyecek stokları tükenecek.
- Küresel ısınma sonucunda göçler başlayacak
- Yüz milyonlarca insan uygun iklim koşullarında yaşamak umuduyla göç yollarına düşecek.
Küresel Isınmaya Karşı Olası Çözümler Ve Alınabilecek Önemler
- Sera gazı salımını kontrol edecek günlük hayattaki bazı önlemler ile Küresel ısınma karşı alınabilecek önlemler şöyle sıralanıyor:
- Standart ampulü, tasarruf ampulü ile değiştirmek, yılda 75 kilogram kg karbondioksit tasarrufu sağlıyor.
- Daha az araba kullanmak. Daha sık yürüyüp, bisiklet kullanmak ve toplu taşıma araçlarından daha çok faydalanmak. Araba kullanılmayan her 2 kilometre için 0,75 kg karbondioksit tasarruf edilecektir.
- Daha az sıcak su kullanmak. Suyu ısıtmak için çok fazla enerji kullanmak gerekiyor. Daha az su tüketen bir duş başlığı ile 175 kg, giysileri soğuk su ya da ılık suda yıkayarak da 250 kg karbondioksit tasarrufu yapılabilir.
- Ambalajları fazla olan ürünlerden kaçınmak. Çöpü yüzde 10 oranında azaltarak yılda 600 kg karbondioksit tasarrufu yapılabilir.
- Ambalajları fazla olan ürünlerden kaçınmak. Çöpü yüzde 10 oranında azaltarak yılda 600 kg karbondioksit tasarrufu yapılabilir.
- Küresel ısınma alınacak başka bir önlem de: Gereksiz şekilde ateş yakmamak, çöplerimizi yerlere değil geri dönüşüm kutularına atmak.
- ¨Isınma sistemleri; Isıtıcı ayarını kışın 2 derece aşağıda, yazın 2 derece yukarıda tutmak yılda 1000 kg karbondioksit tasarrufu yapılabilir.
- ¨Elektronik cihazları tamamen kapatmak. Evde ortalama 8 saat stand by konumunda bırakılan TV, DVD, müzik seti gibi elektronik cihazlar, yılda 450 kg karbon gazının atmosfere yayılması anlamına gelir.
- ¨Her yıl en azından bir ağaç dikmek. Küresel ısınma karşı alınacak en iyi tedbirlerdendir. Bir ağaç ömrü boyunca 1 ton karbondioksit emmektedir.
- ¨Özellikle ısınmada güneş enerjisi ile çalışan sistemleri kullanmak. Bu çok büyük tasarruflar sağlayacaktır.
- ¨Ormanlarda piknik yapmak yerine çok az ağaçlık küçük park ve bahçelerde piknik yapmak, orman yangınlarını engelleyecektir.
- ¨Orman içlerinde yakıcı ve yanıcı maddelerle piknik yapılması engellemek. Orman içlerinde daha çok, önceden hazırlanmış yiyeceklerin tüketilmesine izin vermek.
- ¨Orman içlerinde yapılan pikniklerde kullanılan ve mercek görevi yaparak ormanların yanmasına neden olan cam kırıklarının toplatılması için gönüllü toplayıcı ekiplerinin oluşturmak. Bu sistem yerel yönetimler tarafından oluşturulabilir.
- ¨Yaygın kullanım sağlanabildiği taktirde tarım arazilerine eklenebilecek biyolojik kömür'ün küresel ısınmaya karşı en güçlü silahlardan birisi olabileceği düşünülmektedir.
Küresel Isınma Ve İklim Değişikliğinin Etkilerini Ve Bu Etkilere Karşı Alınabilecek Önlemler
İklim değişikliğini önlemek için de yine küresel ısınma gibi sera gazları engellenmelidir. Ayrıca petrol, karbon, doğal gaz gibi fosil yakıtları sınırlamak, yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarına ağırlık vermek gerekir. Küresel ısınma sera gazlarının ozon tabakasını delmesi sonucu oluştuğu için, ozon tabakasının delinmemesini sağlamak yani bunun için önlemler almak gerekir. Ozon tabakasını delen en büyük unsurlardan biri deodorantlar ve parfümlerdir. Bunun için bu maddelerin kullanımı en aza indirilmelidir. Aynı zamanda arabalardan çıkan egzoz gazları da hava kirliliğine sebep olur. Hava kirliliği de küresel ısınmaya sebep olur. Mesela 10 kişi tek tek arabalarda giderek 10 arabanın ayrı ayrı egzoz gazı çıkarması yerine 10 kişi bir toplu taşıma aracına yani bir otobüse binerse çok daha az gaz çıkar ve bu hava kirliliğini önler. Alınacak önlemler; Çevre kirliliğini önlemek, ozon tabakasına zarar verecek şeyler yapmamak, küresel ısınmaya karşı önlemler almak.