Monomer
Doymamış veya çift bağı olan basit molekül bileşikleri. Örneğin,C^2H^4 etilen molekülü.
Polimer moleküllerini oluşturmak üzere birbirleri ile kimyasal bağlarla bağlanan küçük moleküllere monomer denir.
Monomer - Bir polimer oluşturmak üzere kendi cinsinden moleküllerle veya benzer türde bir molekülle bağlanan moleküler bir birim. Örneğin stiren monomerleri birbirleriyle birleşerek, polistiren olarak bildiğimiz plastiği oluşturur.
Hücre komponentlerinin büyük bir kısmını oluşturan büyük moleküllere Makromoleküller ya da Polimerler denir. Polimerler iki ya da daha fazla küçük ünitenin birleşmesi ile oluşur. Bu ünitelere Monomer denir. Monomerler arasındaki bağ monomerin birinden bir H+ iyonu, diğer monomerden de bir OH- uzaklaştığında monomerler arasında çekim oluştuğu zaman olur.
Uzaklaşan birimler su molekülünün iyonları olduğu için olaya Dehidrasyon Sentezi denir. Bu sentez enzimle kontrol edilir.
Dehidrasyon sentezinin zıttı ise bir molekül sudan bir hidrojen monomerin birine ve bir hidroksil grubu ise diğer monomere bağlandığında olur.
Bu olaya da Hidroliz denir. Hidrolizde bir bağ kırıldığı zaman enerji açığa çıkar. Bu enerji kısa süreli saklanabilir ya da hücre komponentlerinin yapımı veya yenilenmesinde kullanılır. Hücrelerde yer alan en önemli 4 polimer:
- Karbohidratlar ,
- Lipidler ,
- Proteinler ,
- Nükleik asitler ,